Wat betekent inductie koken voor het milieu?
Sneller warm
Een inductie kookplaat gebruikt een magnetisch veld om je pannen te verwarmen. Wanneer je water aan de kook brengt op een elektrische kookplaat, gaat dat 2 keer sneller dan op een gaskookplaat. De som is dan vlot gemaakt: doordat je sneller kookt, verbruik je minder energie en gaan de kosten omlaag.
Warmte raakt niet verloren
Wanneer je een pan op een inductie kookplaat zet, verwarmt deze alleen de bodem van de pan. De zone past zich dus aan, aan de grootte van de pan. Er gaat hierdoor geen kostbare warmte verloren en dat is fijn voor het milieu. Bij een gaskookplaat wordt de complete kookzone verwarmd, terwijl jouw pan misschien kleiner is. Hierdoor gaat er bij gas warmte verloren.
Minder CO2 uitstoot
Momenteel stoot je met een inductie kookplaat iets minder CO2 uit dan bij een gaskookplaat. Voor een inductie kookplaat is de uitstoot namelijk 70 kilogram per jaar. Bij koken op gas ligt dit op 80 kilogram per jaar.
Stijgende prijzen
De verwachting is dat stroom in de toekomst milieuvriendelijker én goedkoper wordt dan gas. Momenteel is de gasprijs enorm aan het stijgen. Hoewel de stroomkosten ook hoger zijn, is de stijging hierbij een stuk minder. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan wek je de energie voor het koken zelf op, waardoor je nog meer bespaart.
Conclusie
Koken op inductie is vooral duurder in de aanschaf. De kookplaat wordt sneller warm, waardoor de kooktijd korter is in vergelijking met een gaskookplaat. Daarnaast wordt de kookzone alleen warm op het gedeelte waar de pan staat. Zo gaat er geen energie verloren, terwijl dit bij koken op gas wel zo is. Nu de gasprijs harder stijgt dan de elektriciteitsprijs, wordt het koken op inductie alleen maar voordeliger.