Hoe kies je een grillplaat?
Grillplaat kiezen
Als je een goede grillplaat uit wilt kiezen, is het handig om jezelf onderstaande vragen te stellen. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt.
- Wat is het verschil tussen een plancha en een teppanyaki?
- Kies je voor gietijzeren of geëmailleerde bakplaten?
- Wil je een grillplaat met vetafvoer?
Waar zet je de grillplaat neer?
Eettafel: tegelijkertijd grillen en eten
Een tafelgrill lijkt op het eerste gezicht veel op een grill die je gebruikt op een inductieplaat. Het grootste verschil is dat je zelf de baktemperatuur instelt via een draaiknop. Een ander voordeel is dat je direct aan tafel je groenten en vlees eet wanneer ze gaar genoeg zijn. Verder hebben de meeste modellen een vetafvoer, zodat je de grill na gebruik gemakkelijk schoonmaakt.
Inductieplaat: grillen op je kookplaat
Met een grillplaat voor inductie gril je ingrediënten simpelweg op je kookplaat. Doordat je hem op je kookplaat zet, verspreidt de warmte gelijkmatig over de gehele plaat. Hierdoor maakt het niet uit op welke plek je de ingrediënten grilt.
Welk materiaal vind je belangrijk?
Standaard antiaanbaklaag
De meeste grillplaten hebben een standaard antiaanbaklaag. Hierbij gebruik je een beetje olie of boter voor het grillen van je ingrediënten. Fijn, want zo bak je gezonder en blijven ingrediënten niet vastkleven aan de bakplaat. Na gebruik was je de plaat voor een lange levensduur met de hand af.
Roestvrijstalen baklaag
Bij een roestvrijstalen baklaag gebruik je tijdens het grillen geen olie of boter. Hierdoor schroei je vlees gemakkelijker dicht. Ingrediënten kleven hierdoor wel sneller aan de plaat. Door het gladde bakoppervlak maak je de plaat na gebruik gemakkelijk schoon.
Hoeveel vermogen heb je nodig?
Bij een tafelgrill raden wij een vermogen van minimaal 1.800 watt aan. Dit komt goed van pas wanneer je vlees grilt. Zo heb je een mals en knapperig grillresultaat. Daarnaast warmt de plaat sneller op, zodat je ingrediënten eerder garen.