Hoe kies je een gourmetstel?
Gourmetstel kiezen
Bij het kiezen van een gourmetstel let je op een aantal punten. Stel jezelf de volgende vragen voordat je een gourmetstel kiest:
- Welke type bakplaat wil je gebruiken?
- Wil je een ronde of een rechthoekig gourmetstel?
- Wil je zelf de temperatuur voor je ingrediënten instellen?
- Welke extra mogelijkheden vind je belangrijk?
Welke type bakplaat wil je gebruiken?
Gourmetten met een steengrill
Bij een gourmetstel met een steengrill bereid je ingrediënten op een zeer hete granieten steenplaat. Hier heb je geen olie of boter nodig voor het grillen. Fijn, want zo bak je nog eens gezonder. Houd er rekening mee dat de steen goed heet moet zijn, want anders blijven je ingrediënten vastplakken.
Gourmetten met een combiplaat
Wil je naast het grillen van vlees ook een eitje of pannenkoeken bakken? Dan is een gourmetstel die naast een geribbelde plaat ook een glad deel heeft het meest geschikt. Zo’n plaat wordt ook wel een teppan yaki plaat genoemd. Verder zijn er ook gourmetstellen die zowel een geribbeld als een stenen grillplaat hebben.
Wil je een ronde of een rechthoekig gourmetstel?
Ronde gourmetstellen
Een rond gourmetstel is compacter van formaat dan een rechthoekig model. Het is daarom handig wanneer er in de eetkamer een ronde of vierkante tafel staat. Dankzij de ronde bakplaat draai je gemakkelijk jouw stukje vlees om of dat van je vriend tegenover je, zonder dat je over de tafel heen hangt.
Rechthoekige gourmetstellen
Staat er een langwerpige tafel in de eetkamer? Dan komt een rechthoekig gourmetstel goed van pas. Houd er rekening mee dat een rechthoekig gourmetstel vaak groot van formaat is. Hierdoor berg je hem lastiger op.
Welke extra mogelijkheden vind je belangrijk?
Tegelijkertijd fonduen
Met sommige gourmetstellen fondue je tegelijkertijd, terwijl je jouw ingrediënten grilt. Je vult de fonduepan met water en deze zet je vervolgens in het midden van het gourmetstel zet. Daarnaast stel je de temperatuur van de fonduepan en grillplaat afzonderlijk van elkaar in. Dankzij de handige gekleurde fonduevorken pak je niet per ongeluk de vork van je buurman.
Gourmetstel met individuele borden
Bij een gourmetstel met individuele borden gourmet je samen, maar toch individueel. Ieder persoon krijgt een eigen kookunit die verdeeld is over een grillplaat en bord. Je voorkomt ook smaak vermenging van vlees en vis. Handig wanneer je bijvoorbeeld een voedselallergie hebt.
Wil je zelf de temperatuur instellen?
Ga je voor een gourmetstel met combi bakplaten? Kies dan een gourmetstel met een instelbare temperatuur. Zo stem je de temperatuur gemakkelijk af op verschillende soorten bereidingen. Bij het bakken van een biefstukje zet je bijvoorbeeld de temperatuur wat hoger dan bij het grillen van een stukje vis.