Advies over robotstofzuigers
1. Gaat de normale stofzuiger de deur uit?
Nee. Een robotstofzuiger stofzuigt de vloer, maar de lampenkappen, tv-kast, traptreden en auto maak je zelf nog schoon. Het gebruik van een robotstofzuiger zorgt ervoor dat je de gewone stofzuiger minder vaak nodig hebt. Hoe goed de robotstofzuiger de vloer stofzuigt, hangt vooral af van hoe geavanceerd deze is.
2. Is elke robotstofzuiger hetzelfde?
Nee. Er zitten grote verschillen tussen robotstofzuigers. Een instapmodel haal je in huis als je minder vaak wilt stofzuigen, maar nog steeds regelmatig met de traditionele stofzuiger door het huis gaat. Ga je voor een variant met een hogere zuigkracht, dan gaan de keren dat je zelf stofzuigt omlaag. Kies je voor het meest geavanceerde model, dan laat je het reinigen van de vloeren geheel over aan de robotstofzuiger en heb je hier zelf geen omkijken meer naar.
3. Hoe laad je de robotstofzuiger op?
Een goedkope robotstofzuiger laad je op met een laadkabel. Deze robots blijven liggen op de plek waar de accu leeg raakt. Luxere robotstofzuigers hebben een laadstation. Hier zijn 3 opties mogelijk.
- Robotstofzuigers die stoppen als de accu leeg is. Je plaatst hem vervolgens zelf op het laadstation.
- Robotstofzuigers die naar het station rijden als de accu leegraakt.
- Een robotstofzuiger die naar het laadstation rijdt én verder gaat met schoonmaken als hij is opgeladen.
4. Hoe leeg je de stofbak van een robotstofzuiger?
Robotstofzuigers vangen vuil op in de ingebouwde stofbak. Deze is vaak niet groot, omdat de robot zelf ook klein is. Je leegt de stofbak regelmatig, zodat de stofzuiger goed werkt. Sommige robotstofzuigers nemen dit klusje uit jouw handen. Dit zijn robotstofzuigers met leegstation. Als de stofbak vol is, rijdt het apparaat automatisch terug naar het laadstation. Hier dumpt hij het opgezogen vuil. Jij denkt hier dus niet meer over na. Zo'n leegstation slaat tot wel 60 dagen aan vuil op.
5. Baken je het gebied af?
Een robot rijdt zijn eigen route door het huis. Maar soms wil je niet dat de robot in bepaalde gedeeltes van het huis komt. Je bakent de ruimtes op verschillende manieren af.
- Met een virtuele muur sluit je een gebied af waar de stofzuiger niet komt. Bijvoorbeeld tussen de keuken en de woonkamer. Als de robot de muur tegenkomt, draait hij zich om.
- Een magneetstrip is een platte strip die je bijvoorbeeld onder het hoogpolige vloerkleed plaatst. Zo loopt de robot op die plek niet vast.
- Tenslotte zijn er robotstofzuigers die met een vuurtoren een gebied afbakenen. Zo voorkom je dat de robot tegen het hondenvoer aanrijdt.
Duurdere modellen zijn uitgerust met sensoren zodat ze nergens tegenaan botsen. Gebiedsafbakening is bij deze modellen niet nodig.
7. Reinigt de robot alle vloertypen?
Alle robotstofzuigers werken goed op harde en gladde vloeren. Sommige robots hebben de juiste borstels voor het stofzuigen van tapijt en vloerkleden. Dit is afhankelijk van de combinatie van de juiste borstel en een hoge zuigkracht. Sommige robotstofzuigers registreren kwasten van tapijten en lopen daar niet op vast. Ook zijn er robotstofzuigers die extra verontreinigende plekken detecteren en hier vaker overheen rijden. Heb je tapijt? Dan heb je een robotstofzuiger nodig die hier geschikt voor is.
8. Welke robotstofzuiger maakt het meeste schoon?
Belangrijk bij de oppervlakte die een robotstofzuiger schoonmaakt, is de kwaliteit van de batterij. De accu van een goedkopere robotstofzuiger is vaak sneller leeg dan die van een luxere robot. Ook gaat een duurdere robotstofzuiger vaak weer automatisch terug naar de plek waar hij was gebleven was na het opladen. Het type ondergrond dat de robotstofzuiger schoonmaakt, maakt ook verschil. Op tapijt ervaart de robot meer weerstand en gaat de batterij sneller leeg.
9. Stel je zelf een schoonmaakschema in?
Wil je dat de robot automatisch op een specifieke tijd schoonmaakt? Kies dan voor een programmeerbare robotstofzuiger. Er zijn robotstofzuigers die 7 dagen in de week te programmeren zijn. Je weet zo zeker dat de vloer gereinigd is op het gewenste moment, zonder de robotstofzuiger zelf aan te zetten. Goedkopere robotstofzuigers zijn vaak niet programmeerbaar. Deze zet je simpelweg aan wanneer je wilt dat hij schoonmaakt.
10. Waar moet je op letten als je last hebt van allergieën?
Heb je last van allergieën? Dan is het belangrijk dat de lucht in je huis schoon is. Dit bereik je bijvoorbeeld met een stofzuiger voorzien van een goed filter. Een HEPA 13-, 14-, of 15-filter is het meest geschikt voor mensen met allergieën. Het filter houdt fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen tegen, zodat ze niet opnieuw in de kamer belanden.