Eerste hulp bij robotstofzuigers
Aan de slag
- Tip 1: maak je ruimte robotvriendelijk
- Tip 2: reinig de lasers en sensoren
- Tip 3: plaats het basisstation op de goede plek
- Tip 4: let op de hoeveelheid licht
- Tip 5: voorkom obstakels
- Tip 6: verleng de accuduur
- Tip 7: verbeter de zuigkracht
Tip 1: maak de ruimte robotvriendelijk
Een robotstofzuiger doet een groot deel van het schoonmaakwerk voor jou. Het is belangrijk dat je wel eerst de ruimte opruimt. Losliggende snoeren, elastiekjes, haarspeldjes of speelgoed maken het de robotstofzuiger lastig. Zo loopt hij vast, raakt hij verstrikt of blokkeert hij volledig. Zet de stoelen even op tafel en vouw de kwastjes van het vloerkleed onder het kleed.
Tip 2: reinig de sensoren en lasers
Robots vinden hun weg met verschillende soorten sensoren. Afgrondsensoren voorkomen dat de robot van de trap af valt. Dankzij de afstandssensoren rijdt de robot nergens tegenaan. Botssensoren remmen de robot af. Doet de robot ineens dingen die hij normaal niet doet, dan zijn de sensoren of lasers waarschijnlijk vies. Je leest in het adviesartikel hoe je ze precies reinigt.
Tip 3: plaats het basisstation op de goede plek
Wanneer de robotstofzuiger het laadstation niet kan vinden, laadt hij niet automatisch op en raakt de accu leeg. Het basisstation heeft dan niet genoeg ruimte. In de handleiding van de robot staat hoeveel ruimte het basisstation nodig heeft. Zorg ervoor dat de robot altijd start vanaf het basisstation, zodat hij zijn weg weer terugvindt.
Tip 4: let op de hoeveelheid licht
Veel robotstofzuigers hebben licht nodig wanneer ze stofzuigen. Met slecht licht doen de sensoren het minder goed. Zet je de robot liever wel 's nachts aan? Vergeet dan niet een lampje aan te laten. Dan weet je zeker dat hij niet van de trap afvalt. Sommige robotstofzuigers werken wel in het donker. Dit zijn vaak robots met lasernavigatie. Check de handleiding zodat je zeker weet of je robot ook in het donker rijdt.
Tip 5: voorkom obstakels
Kasten en drempels zijn soms een uitdaging voor de robotstofzuiger. Wanneer er niet genoeg licht is, ziet de robotstofzuiger de kast niet. Hierdoor rijdt hij zichzelf klem. Afhankelijk van de hoogte van de robotstofzuiger, rijdt hij wel of niet onder meubels door. Te hoge drempels zorgen ervoor dat de robot omkeert. Als je helemaal niet wilt dat de robotstofzuiger onder de kast komt, stel je no-go zones in. Dit doe je vaak via de app of met een virtuele muur.
Tip 6: verleng de accuduur
Robotstofzuigers hebben een oplaadbare accu. Na verloop van tijd wordt de kwaliteit hiervan minder. Net als bij een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Vind je het belangrijk dat de accu zo lang mogelijk goed blijft? Kies dan voor een robotstofzuiger met een Li-Ion accu. Deze accu's hebben de beste kwaliteit en gaan het langste mee.
Tip 7: verbeter de zuigkracht
Als je het vergelijkt met een reguliere stofzuiger, heeft een robotstofzuiger een kleine stofbak. Leeg het reservoir daarom na elke stofzuigbeurt. De robot heeft dan weer ruimte voor nieuw stof en vuil. Je maakt het jezelf makkelijker als je een robotstofzuiger met leegstation kiest. Deze leegt zijn stofbak automatisch, zodra dit nodig is. Zo blijkt de zuigkracht altijd goed.