Hoe gebruik je een keramische pan?
Voordat je bakt
Voor gebruik was je de pan af met een klein beetje afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Daarna droog je de pan goed af en zet je hem op het fornuis met een laagje olie. Laat de olie op laag vuur heet worden. De olie is heet wanneer het borrelt. Zet dan het vuur uit en laat de olie helemaal afkoelen. Tot slot spoel je de pan schoon met water en droog je hem af. De pan is nu klaar voor gebruik.
Tijdens het bakken
Een keramische antiaanbaklaag is bestand tegen temperaturen tot 400 graden Celsius. Het is niet nodig om de temperatuur hoog te zetten. Keramiek verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt het goed vast. Hierdoor schakel je de warmtebron terug wanneer de pan op temperatuur is. De keramische antiaanbaklaag is erg glad. Het lijkt hierdoor dat boter of olie niet nodig is. Toch raden we aan dat je dit wel te gebruikt. Zonder boter of olie branden de ingrediënten namelijk alsnog aan.
Verschil tussen keramiek en andere baklagen
Een keramische antiaanbaklaag is een stuk gladder dan een standaard antiaanbaklaag. Hierdoor is het even wennen wanneer je in een keramische pan bakt. Dit merk je goed wanneer je aardappels bakt. Het duurt langer voordat de buitenkant krokant is, terwijl de binnenkant dan al gaar is. Om het gebruik van de pan goed onder de knie te krijgen, raden we aan om een paar keer een eitje te bakken. Speel met de hoeveelheid boter of olie en met de temperatuur.
Onderhoud van een keramische pan
Je gebruikt siliconen of houten keukenhulpjes, zodat je krassen en beschadigingen in de pan voorkomt. Na gebruik reinig je de pan met de hand. Laat de pan afkoelen of spoel hem af met warm water. Boen vet- en eetresten schoon met wat afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Droog de pan daarna af met een theedoek. Is de pan verkleurd? Kook er dan wat water en azijn in, zodat je hem weer blinkend schoon krijgt.