Wat zijn PFAS vrije pannen van Greenpan?
Wat zijn de voordelen van GreenPan pannen?
De pannen van GreenPan zijn PFAS vrije pannen. GreenPan is de uitvinder van Thermolon, een keramische antiaanbaklaag. Deze antiaanbaklaag heeft zand als basisgrondstof en heeft alle voordelen die een traditionele antiaanbaklaag ook heeft. Het grote verschil is alleen dat Thermolon geen schadelijke chemische stoffen bevat. Doordat de pannen van GreenPan geen PFAS bevatten, loop je dus niet het risico dat er schadelijke chemische stoffen vrijkomen tijdens het koken. Daarnaast is Thermolon beter voor het milieu. Met de pannen van GreenPan kook je dus gezonder.
Wat is PFAS?
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu. Deze stoffen worden gebruikt om producten water- of vetafstotend te maken. Denk aan regenjassen of antiaanbakpannen. Van sommige PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor mens en milieu. Daarnaast breekt PFAS heel langzaam af en blijft hierdoor lang rondzwerven op de aarde. De PFAS in pannen komt vrij wanneer je een lege pan boven de 260 graden Celsius verhit. Bij normaal gebruik komen deze stoffen niet vrij. Gelukkig zijn er dus ook alternatieven. Zo kies je bijvoorbeeld voor PFAS vrije pannen met een antiaanbaklaag van natuurlijke materialen, zoals de pannen van GreenPan.
Welke verschillende soorten antiaanbaklagen zijn er?
Een antiaanbaklaag voorkomt dat ingrediënten aankoeken. Er zijn verschillende soorten baklagen en elke soort heeft zijn voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook pannen zonder antiaanbaklaag. Deze pannen bestaan uit één materiaalsoort, zoals gietijzer of rvs en zijn geschikt voor het dichtschroeien van vlees. Verder heb je pannen met een keramische antiaanbaklaag. Deze antiaanbaklaag is gemaakt van natuurlijke materialen. De bekendste is de standaard antiaanbaklaag. Pannen met een standaard antiaanbaklaag zijn tegen een minder hoge temperatuur bestand dan de andere pannen. Een ander nadeel is dat sommige van deze pannen dus PFAS bevatten.