Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Marloes

Advies over boren

Het is belangrijk dat je de juiste boor voor jouw klus kiest. Maar welke boor past er eigenlijk op je machine en welke is het meest geschikt voor jouw klus? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Boor kiezen

De juiste boor kiezen kan soms lastig zijn. Houd daarom rekening met 2 zaken:

  • Type boorkop
  • Materiaal waar je in gaat boren

Snelspan

Snelspan boorkop

Een snelspanboorkop is het meest voorkomende type boorkop. Bij een snelspanboorkop draai je de boor met de hand vast in de boorkop. De boor zit dankzij het snelspansysteem muurvast in de boorkop. Zo valt deze er niet uit tijdens je klus. Snelspanboorkoppen zijn normaal gesproken geschikt voor boren van 1,5 tot en met 13 millimeter. Vooral schroefboormachines en klopboren werken met het snelspansysteem.

SDS-boorkop

SDS-boorkop

Er zijn 2 verschillende soorten SDS-boorkoppen: SDS-plus en SDS-max. Een SDS-plus boorkop heeft een schacht waar je het boortje inklikt, waardoor deze niet slipt. Dit is belangrijk bij zwaar boorwerk. Een SDS-max boorkop werkt hetzelfde als een SDS-plus boorkop, alleen kan een SDS-max boorkop nog zwaardere klussen aan. Je gebruikt dit type vooral bij breekhamers en boorhamers. Let er bij de aanschaf op dat de verschillende SDS-types niet uitwisselbaar zijn.

Hout

Houtboren

De meest voorkomende houtboor herken je aan de scherpe punt, de centreerpunt. Hiermee boor je heel precies in het houten oppervlak. Je boort met een houtboor ook in materialen als kunststof. Andere veelvoorkomende soorten houtboren zijn een slangenboor, speedboor, verzinkboor en een gatenzaag.

Metaal

Metaalboren

Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt waarmee je door het harde materiaal boort. Zonder deze scherpe kop schiet je uit en beschadig je het materiaal. De boor voert de metaalslierten die tijdens het boren ontstaan langs de ronde schacht af. Metaalboren verschillen van elkaar in hardheid. Voor zachte metalen zoals koper en aluminium heb je genoeg aan een gewone stalen metaalboor. Voor harde metalen zoals roestvrij staal gebruik je een metaalboor van kobalt of titanium-carbide.

Steen

Steenboren

Wil je boren in (bak)steen, dan heb je een steenboor nodig. Deze boortjes herken je aan de 'vleugels' aan het uiteinde. Daarnaast hebben ze, net als betonboren, een stompe kop zodat er veel kracht op het stenen materiaal gezet wordt. Het verschil met betonboren is het materiaal waar steenboren van gemaakt zijn. Een steenboor gebruik je niet in beton, daar is het materiaal van de boor te zwak voor. Steenboortjes gebruik je in combinatie met een boor- of klopboormachine.

Beton

Betonboren

Boren in beton is een onmogelijke klus als je geen betonboor gebruikt. Beton is namelijk keihard materiaal waar je niet het eerste de beste boortje tegenaan zet. Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels. Dit werkt als een beitel. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant). Een betonboor gebruik je in combinatie met een boor- of combihamer.

Marloes
Artikel van:
Marloes Boor specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.