Advies over bitsets
Kruiskop (philips) schroeven
De kruiskopschroef is veruit de meest gebruikte schroef. Je herkent deze schroef aan het plusje op de bovenkant. De meest standaard kruiskopschroef is een philips schroef. Dit soort schroeven draai je het beste aan met een philipsbit. Zit er standaard al een bitje bij je boormachine? Dan is dat 9 van de 10 keer een philipsbit. Het is wel verstandig er meer verschillende maten van in huis te hebben.
Pozidriv schroeven
De Pozidriv schroef heeft ook een kruiskop, maar dankzij extra inkepingen op de kop heb je hier iets meer grip dan bij een philips schroef. De extra grip zorgt ervoor dat je deze schroeven ook vanuit een schuine hoek in het materiaal draait. Dit is handig als je aan het werk bent op een krappe plek. Ook zet je meer kracht bij deze schroef, waardoor de schroef nóg steviger vastzit. Een Pozidriv bit is het type bit dat je gebruikt voor een Pozidriv schroef.
Sleufkop (plattekop) schroeven
De sleufkop of plattekopschroef: het simpelste type schroefkop. Je komt ze vooral tegen in oudere huizen omdat dit type schroef vroeger de standaard was. Tegenwoordig zijn ze vervangen voor de kruiskop- of philips schoef. Nadeel van sleufkopschroeven is dat je door de sleuf sneller uitschiet met je schroefmachine, omdat je niet veel grip hebt. Gebruik de juiste maat sleufkopbit en verklein zo de kans op uitschieten. Zorg dat de dikte van het bit precies in de sleuf van de schroefkop valt zodat er zo min mogelijk speling is.
Torx schroeven
Torx schroeven gebruik je voor het zwaardere werk. De kop van een Torx schroef is vergelijkbaar met een stervorm met afgeronde hoeken. De vele 'tandjes' waar je de Torx bit in zet zorgt voor perfecte grip waardoor je veel kracht zet. De kans dat het bitje uit de Torx schroef schiet is klein. Torx schroeven worden veel gebruikt in de auto-industrie en bij huishoudelijke apparaten. Bij Torx schroeven is het belangrijk dat de maat precies overeenkomt met de Torx bit.
Inbus (hex) schroeven
De inbusschroef herken je aan de zeshoekige holte bovenop de schroef. Je vindt ze meestal in (Zweedse) meubels die je zelf in elkaar zet en ook op fietsen en brommers. Inbus schroeven worden ook wel hex schroeven genoemd, door het zeshoekige gat (ezelsbruggetje: hex is het Griekse woord voor zes). Je draait hex schroeven vast met een inbussleutel , maar een inbus bit in je schroefmachine is een stuk sneller.
Heb ik een bithouder nodig?
Draai je veel schroeven los of vast? Dan is prettig om dit een beetje snel te doen. Bits verwissel je gemakkelijk met een bithouder. Ook kan het zo zijn dat je schroefmachine een SDS-boorkop heeft, terwijl de bitjes die je nodig hebt een snelspanboorkop hebben. In dat geval is een bithouder de oplossing. Veel bitsets bevatten een (magnetische) bithouder.