Wat is de beste koelkast temperatuur?
De ideale temperatuur is 4 graden Celsius
Een temperatuur van 4 graden Celsius is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4 graden Celsius zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich gemakkelijker. Hierdoor bederven je etenswaren sneller. Zet je de temperatuur lager dan 4 graden Celsius, dan verspil je onnodige energie.
Temperatuur meten
Wanneer je koelkast geen digitale temperatuurregeling heeft, is het soms lastig om hem op 4 graden Celsius in te stellen. Een speciale koelkastthermometer biedt in dit geval uitkomst. Je legt of hangt deze in de koelruimte van je koelkast om precies te weten hoeveel graden het er is. Zo kom je er gemakkelijk achter of jouw koelkast de beste temperatuur heeft om je boodschappen te bewaren.
Koelkast met een draaiknop
Mogelijk heb je een koelkast met een draaiknop. Je wil daarom weten welke stand je nodig hebt. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4. Onthoud dat de buitentemperatuur een rol speelt. Bij een hittegolf draai je de knop een stand hoger.
Verschillende temperatuurzones
Een ventilator of luchtgaten in de achterwand van de koelkast versterken de luchtcirculatie en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur. Wanneer je koelkast niet over deze technieken beschikt, verschilt de temperatuur op sommige plekken. In dat geval is het onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, het koudst. Dit is de ideale plek om de etenswaren die het snelst bederven te bewaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesneden groenten of vleeswaren. In de groentelade zelf bewaar je ongesneden groenten en fruit.