8 tips om je boodschappen lang in de koelkast te bewaren
Aan de slag met de koelkast
Met de onderstaande 8 tips bewaar je je boodschappen langer.
- Tip 1. Stel de juiste temperatuur in
- Tip 2. Let op de datum
- Tip 3. Laat kliekjes afkoelen
- Tip 4. Maak regelmatig je koelkast schoon
- Tip 5. Deel je koelkast slim in
- Tip 6. Zet eten en drinken snel weer terug
- Tip 7. Gebruik de superkoelen en -diepvriezen functie
- Tip 8. Gebruik een vacuümmachine
Tip 1: stel de juiste temperatuur in
De juiste temperatuur voor de koelkast is 4 graden Celsius. Op deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks en bederven je boodschappen niet. De temperatuur van je diepvriezer stel je in op ten minste -18 graden Celsius.
Tip 2: let op de datum
Zet je boodschappen met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan in de koelkast. Producten hebben een TGT of een THT datum. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Op deze datum is het de laatste dag waarop je het product nog veilig eet. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Na deze datum kun je de etenswaren nog eten. Heb je een verpakking opengemaakt? Maak deze binnen 2 dagen op. Wanneer je boodschappen met een TGT datum invriest, bewaar je ze langer.
Tip 3: laat kliekjes afkoelen
Heb je een pan soep of spaghetti over? Laat deze eerst afkoelen, voordat je dit in de koelkast of vriezer legt. Hierdoor voorkom je dat de temperatuur stijgt. Je koelt je restjes snel af in een pan met koud water. Doe dit binnen 2 uur, anders bederft het eten. Kliekjes bewaar je maximaal 2 dagen in de koelkast. Zet je jouw eten in de diepvriezer? Schrijf dan de datum wanneer je dit doet op de deksel.
Tip 4: maak regelmatig je koelkast schoon
Je boodschappen hebben een schone plek nodig, zodat je ze goed bewaart. Maak daarom je koelkast en vriezer regelmatig schoon met een een sopje. Droog na afloop alles af met een schone doek, zodat bacteriën niet groeien. Heb je een diepvriesgedeelte met Low Frost of geen anti-ijsvorming? Ontdooi deze dan ook regelmatig.
Tip 5: deel je koelkast slim in
Wanneer je koelkast geen luchtcirculatie heeft, verschilt de temperatuur in je koelkast. Onder in de koelkast is het namelijk kouder dan bovenin. Let hierop wanneer je je koelkast vult met de boodschappen. Leg bijvoorbeeld je broodsalades bovenin en je vlees en vis onderin. Op deze manier bewaar je je etenswaren langer.
Tip 6: zet eten en drinken snel weer terug
Gekoelde producten bewaar je minder langer wanneer ze al een uur buiten de koelkast zijn. Na 2 uur moet je ze zelfs weggooien, omdat hier al te veel gifstoffen in zitten. Schenk daarom de melk in bekers en leg plakjes vleeswaren op tafel, wanneer je gaat lunchen. Zorg er ook voor dat je de deur snel dichtdoet, wanneer je iets uit de koelkast pakt. Zo blijft de binnenruimte koel.
Tip 7: gebruik de superkoelen en -vriezen functie
Sommige koelkasten hebben een superkoelen knop voor het koelgedeelte en een supervriezen knop voor het diepvriesgedeelte. Met deze functie verlaag je tijdelijk de temperatuur, zodat je etenswaren snel afkoelen of invriezen. Handig, wanneer je net boodschappen hebt gehaald of de stroom is uitgevallen.
Tip 8: gebruik een vacuümmachine
Met een vacuümmachine onttrek je lucht uit je product, waardoor je je boodschappen tot wel 5 keer zo lang bewaart. Denk aan groente, zelfgebakken koekjes, een stuk biefstuk of verschillende soorten kaas. Zo houd je jouw etenswaren langer vers in de koelkast, vriezer of voorraadkast.