Wat is een vershoudzone van een koelkast?
Verschillende vershoudzones
Een vershoudzone is een lade waarin je boodschappen langer bewaart. Je gooit je eten dan minder snel weg, dan wanneer je dit op een plateau legt. Er zijn 3 verschillende soorten:
- Vershoudzone voor groente en fruit
- Vershoudzone voor vlees en vis
- Vershoudzone voor groente, fruit, vlees en vis
Vershoudzone voor groente en fruit
Bij een vershoudlade met instelbare luchtvochtigheid pas je gemakkelijk de luchtvochtigheid in de zone aan. Je doet dit met een schuifregelaar. Je houdt hiermee groente en fruit langer vers. Bij meer luchtvochtigheid blijven paprika's en komkommers knapperig en gaan deze niet rimpelen. Wil je vooral fruit bewaren? Dan heb je een lagere luchtvochtigheid nodig.
Vershoudzone voor vlees en vis
Een andere vershoudzone is de 0-gradenzone. Zoals de naam verklapt, is dit een lade waar de temperatuur rond de 0 graden Celsius ligt. Door de lage temperatuur blijven vlees en vis 2 tot 3 keer langer vers in deze lade. Door de temperatuur verspreiden bacteriën zich minder snel. Zo bewaar je jouw moot zalm of biefstuk gemakkelijk tot aan het eind van de week.
Vershoudzone voor groente, fruit, vlees en vis
Sommige koelkasten hebben een vershoudzone met een instelbare temperatuur. Je past dan de temperatuur van deze zone gemakkelijk aan naar wat je op dat moment bewaart. Heb je veel vlees en vis, dan zet je de temperatuur lager naar ongeveer 0 graden Celsius. Bewaar je meer groente en fruit? Dan stel je de temperatuur in rond 2 graden Celsius. Je stelt de zone dan helemaal naar wens in.