Wat betekent het energielabel van je televisie?
Nieuwe energielabels per 1 maart 2021
Op 1 maart 2021 zijn de oude energielabels vervangen voor een nieuwe versie. De Europese Unie hanteert voor dit nieuwe energielabel strengere regels, waardoor televisies momenteel in de laagste energieklasses belanden, voornamelijk F en G. Wegens de nieuwe manier van berekenen vallen er geen tv's in hogere energieklasses zoals A, B en C. Dat moedigt televisie producenten aan om in de toekomst nog energiezuinigere tv's uit te brengen.
Onderdelen op het energielabel
Op het energielabel van je televisie staan de volgende onderdelen:
- QR code
- Energieklasse
- Energieverbruik
- Energieklasse en verbruik HDR
- Afmetingen van de tv
In dit artikel lichten we deze onderdelen uit.
QR code
In de rechterbovenhoek van het energielabel vind je een QR code. Wanneer je deze QR code met je smartphone scant, kom je terecht op een database van de Europese Unie. Hier vind je meer details over je tv en vergelijk je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende televisies.
Energieklasse
De energieklasse van een televisie geeft aan hoe zuinig de tv is op een schaal van A tot G. Hoe dichter de energieklasse bij de A komt, hoe energiezuiniger je televisie is. Een energiezuinige tv is ook goedkoper in gebruik, omdat je minder stroomkosten betaalt. Door de nieuwe strengere regelgeving van de Europese Unie krijgen tv's nu nog een lage energieklasse. Zo is er ruimte om tv's energiezuiniger te maken.
Energieverbruik
Onder de energieklasse staat het energieverbruik van de tv. Hoewel op het oudere energielabel het jaarlijkse energieverbruik stond, vind je nu het energieverbruik in kWh (kilowattuur) per 1.000 kijkuren in de standaard beeldmodus van de tv.
Energieklasse en verbruik HDR
Vervolgens vermeldt het energielabel de energieklasse en het energieverbruik van de televisie in de HDR beeldmodus. Wanneer je HDR beelden bekijkt, hanteren de meeste tv's een hogere schermhelderheid. Zo komt het brede kleurbereik en krachtige contrast van HDR beter over. Dat betekent dat het energieverbruik in de HDR modus vaak afwijkt van wat een televisie verbruikt in de standaard beeldmodus. Daarom krijgt de HDR beeldmodus een aparte energieklasse en wordt het energieverbruik per 1.000 kijkuren genoemd.
Afmetingen en resolutie van de tv
Onder in het energielabel vind je een afbeelding met het schermdiagonaal van de tv in centimeters en inches. De grootte van een tv heeft namelijk invloed op de energieklasse. Een grotere televisie verbruikt doorgaans meer stroom dan een kleinere. Daarnaast zie je de resolutie in het aantal horizontale en verticale pixels. Voor een 4K televisie is dit bijvoorbeeld: 3.840 px en 2.160 px. De resolutie bepaalt ook het energieverbruik. Een tv met de 8K resolutie verbruikt namelijk meer stroom dan een 4K televisie.
De nieuwe energielabels en ecocheques in België
Door de strengere regels voor het nieuwere energielabel, zijn de regels voor televisies kopen met ecocheques aangepast. Een tv betalen met ecocheques kan alleen wanneer de televisie energielabel E of hoger heeft. Het aanbod van tv's die je met een ecocheque koopt, zal in de komende jaren groeien. Televisie producenten gaan namelijk steeds energiezuinigere televisies aanbieden.