Wat is een TPM chip in je pc en wat doet deze?
Wat is een TPM chip?
TPM is een afkorting van Trusted Platform Module. Met een TPM chip beveilig je jouw computer extra goed. Dit onderdeel beveiligt je bestanden met sleutels die het maakt via algoritmes. Andere manieren waarop een TPM chip werkt, zijn bijvoorbeeld Windows Hello en BitLocker. Windows Hello gebruikt gezichtsherkenning of een vingerafdruk. BitLocker sleutels maakt en aan jouw inloggegevens koppelt. Zo heb je met de TPM chip een extra krachtige beveiliging.
Wat zijn de voordelen van een TPM chip?
Een TPM chip geeft extra beveiliging als hardware die in de pc zelf zit. Hierdoor is een TPM chip bijna onaantastbaar voor de meeste virussen en malware. Dit maakt de chip krachtiger dan een virusscanner, die softwarematig beveiligt. Een TPM chip herkent deze virussen en houdt ze makkelijker tegen, ook wanneer ze een virusscanner ontwijken. Daarnaast gebruikt een TPM chip geen extra opslag, omdat deze direct op je moederbord of in je processor zit. Zo heb je extra veiligheid, zonder dat je software nodig hebt.
Wat zijn de verschillen tussen discrete en firmware TPM?
De 2 meest voorkomende soorten TPM chips zijn discrete en firmware, vaak ook afgekort als fTPM en dTPM. De discrete TPM zit als apart onderdeel op je moederbord en heeft de beste beveiliging. Dit komt doordat een aparte chip beter beveiligd is tegen virussen en malware. Firmware TPM zit in je processor als extra beveiligingsfunctie. Omdat dit geen apart onderdeel is, heeft een fTPM een minder sterke beveiliging. Daarnaast is fTPM meer afhankelijk van de software op je computer, waardoor het nieuwere virussen minder goed tegenhoudt. Het voordeel zit vooral in de prijs. Computers met een fTPM zijn minder duur dan die met een dTPM.
Wat zijn de verschillen tussen TPM 1.2 & TPM 2.0?
Naast fTPM en dTPM, bestaan ook TPM 1.2 & TPM 2.0. TPM 1.2 is de basisversie en vind je in computers met Windows 7 of 10. Deze versie TPM beveiligt via algoritmes, BitLocker ondersteuning en inloggen via Windows Hello. TPM 2.0 kreeg bij de update extra krachtige functies. Zo werkt deze chip met nieuwe algoritmes, waardoor je een betere beveiligingssleutel hebt. Met deze nieuwe algoritmes maakt TPM 2.0 het lastiger voor hackers om sleutels te kraken. Daarnaast krijg je voor TPM 2.0 updates tegen de nieuwste virussen en malware. Zo blijft je beveiliging altijd scherp.
Hoe schakel je de TPM chip in?
Je schakelt de TPM in via de UEFI BIOS. Dit is het menu van je moederbord en firmware, waar je andere systeemaanpassingen doet. Ga naar Instellingen en dan naar 'Bijwerken en beveiliging'. Klik in het linkermenu op 'Systeemherstel' en daarna op 'Nu opnieuw opstarten'. Je start de pc nu in veilige modus op. Klik op 'Problemen oplossen', ga naar 'Geavanceerde opties' en kies hier voor 'UEFI-firmware-instellingen'. De optie voor het aanzetten van de TPM heeft verschillende namen per merk. Daarom hebben we de meestvoorkomende op een rijtje gezet:
- Security device support
- Intel PTT
- AMD fTPM switch