Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Daniel

Wat is een koolmonoxidemelder?

Lange blootstelling aan koolmonoxide zorgt voor chronische hoofdpijn en moeheid en kan zelfs dodelijk zijn. Een koolmonoxidemelder meet het koolstofmonoxide gehalte in een ruimte en waarschuwt je wanneer dit gevaarlijk hoog is en blijft. In dit artikel leggen we uit wat koolmonoxide is en hoe je de vorming hiervan voorkomt met koolmonoxidemelders.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide bestaat uit 2 deeltjes: zuurstof en koolstof. Het is geurloos en onzichtbaar, waardoor je vaak onbewust last hebt van het gas. Dit is waarom je een melder nodig hebt, die je waarschuwt wanneer er een teveel aan koolmonoxide in de lucht is. Het gas werd vroeger ook wel kolengas genoemd, maar het ontstaat ook door een onvolledige verbranding van aardgas, benzine of hout. Er is dus een grote kans dat jij bronnen van koolmonoxide in huis hebt.

Hoeveel koolmonoxidemelders heb je nodig?

Zorg dat je in elke ruimte met een bron van koolmonoxide een melder plaatst. Je hebt een melder in de keuken nodig, als je hier met gas kookt en geen goede ventilatie hebt. Hang de melders aan het plafond in het midden van de ruimte met minstens 30 centimeter afstand van de muren.

Wanneer is koolmonoxide gevaarlijk?

Koolmonoxide bindt zich aan je bloed en verdringt daardoor het zuurstof dat je lichaam doorstroomt. Je krijgt daarom al snel last van hoofdpijn en duizeligheid. Zonder zuurstof val je uiteindelijk zelfs flauw. De hoeveelheid koolmonoxide wordt gemeten per miljoen deeltjes, of ppm. Bij 150 ppm krijg je na ongeveer 2 uur last van hoofdpijn. 600 ppm is na 3 uur levensgevaarlijk.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

De grootste bron van koolmonoxide is je cv ketel. Wanneer deze niet genoeg zuurstof krijgt, verbrandt het gas in de ketel niet compleet en zo ontstaat koolmonoxide. Koolmonoxide ontstaat door elk apparaat dat gas verbrandt. Zorg dus altijd dat je goed ventileert wanneer je iets kookt of bijvoorbeeld met een houtkachel verbrandt. Zorg daarnaast altijd voor voldoende zuurstof in de ruimtes waar je gas gebruikt.

Wat doe je bij koolmonoxide vergiftiging?

Waarschuw altijd eerst iedereen thuis wanneer je koolmonoxidemelder alarm slaat. Zet dan de ramen en deuren thuis wijd open. Ga direct naar buiten als je bij alarm al hoofdpijn hebt, of duizeligheid ervaart. Zorg als je hier tijd voor hebt ook dat er binnen geen lopend vuur aanstaat. Bel de hulpdiensten wanneer je buiten toch duizelig blijft.

Wat is het verschil met koolstofdioxide?

Let erop dat koolstofmonoxide geen koolstofdioxide is. Dioxide zorgt bij hoge hoeveelheden ook voor hoofdpijn, sufheid en moeheid, maar wordt pas veel later gevaarlijk. Waar je bij monoxide bij 400 ppm snel naar buiten moet, is dit gehalte voor koolstofdioxide tegenwoordig normaal. Je ademt zelf CO2 uit en het komt dan ook niet terug in je bloed. Je moet bij hoge hoeveelheden nog steeds wel een raam openzetten, maar je hoeft je huis niet uit.

Daniel
Artikel van:
Daniel Koolmonoxidemelders specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.