Hoe kies je een vlogcamera?
1. Type camera
Vloggen of livestreamen kan met een compact- systeem- of spiegelreflexcamera. Als je graag een kleine en lichte camera wilt, dan kies je voor een compactcamera. Door het lage gewicht film je gemakkelijk uit de hand. Een systeemcamera is vaak iets groter dan een compactcamera, maar neem je toch eenvoudig mee. Je kiest zelf welke lens je erop zet en hebt uitgebreide instellingsmogelijkheden. De laatste en grootste optie is een spiegelreflexcamera. Deze camera's bieden een hoge beeldkwaliteit en je stelt hem handmatig in.
2. Beeldkwaliteit
Voor professioneel uitziende videobeelden kies je een camera die in 4K kwaliteit filmt. Deze resolutie is 4 keer hoger dan full hd, waardoor je veel details ziet in je opnames. Je filmt dan vaak met 30 frames per seconde. Als je slow motion beelden wilt opnemen, dan heb je een hogere framerate nodig van bijvoorbeeld 120 frames per seconde. In dat geval film je in full hd kwaliteit. Deze resolutie is ook voldoende om scherpe video's op te nemen.
3. Kantelbaar scherm
Een kantelbaar scherm gebruik je om te zien wat je filmt. Let op dat het scherm 180 graden kantelbaar is, zodat je het ook daadwerkelijk naar jezelf toe draait. Op het scherm zie je bijvoorbeeld of je goed in beeld bent, hoe de belichting is en wat er op de achtergrond te zien is. Als je de video gaat opnemen, moet je in de lens kijken en niet naar het beeldscherm. Op die manier kijk je jouw volgers aan.
4. Beeldstabilisatie
Als je uit de hand filmt, is beeldstabilisatie onmisbaar. Het is lastig om je hand volledig stil te houden tijdens het opnemen. Een camera met beeldstabilisatie compenseert de trillingen van je hand, waardoor je opnames stabiel zijn. Deze specificatie is ook handig als je bijvoorbeeld filmt tijdens het lopen. Is de beeldstabilisatie van je camera niet genoeg? Dan gebruik je een stabilizer om je video's te stabiliseren.
5. Externe microfoonaansluiting
Zowel binnen als buiten ontstaat er snel ruis in je opnames. Denk aan pratende mensen om je heen of ruis door de wind. Om de geluidskwaliteit van je vlogs te verbeteren, sluit je een externe microfoon aan. Dit zorgt ervoor dat storende geluiden op de achtergrond minder goed hoorbaar zijn. Daarnaast plaats je een deadcat, een soort windkap, over je microfoon die windruis tegenhoudt. Goed geluid is een toegevoegde waarde voor je vlog.
6. Snelle scherpstelling
Met een snelle scherpstelling neemt je camera een onderwerp direct scherp in beeld als je de camera erop richt. Tijdens het vloggen laat je bijvoorbeeld nieuwe kleding of je zelfgemaakte lunch zien. Je schakelt van de selfie stand over naar het onderwerp, de camera stelt dan snel scherp. Dit zorgt voor vloeiende videobeelden. Sommige camera's beschikken over gezichtsherkenning of zelfs oogherkenning. Dan houdt de camera de scherpstelling op je gezicht of ogen, zodat je altijd scherp in beeld bent.
7. Livestreamen
Met de meeste vlogcamera's kun je ook livestreamen. Zo sta je direct in contact met je volgers en maak je jouw content nog interactiever. Beschikt jouw camera over een HDMI-ingang, dan tover je jouw camera om tot een heuse stream camera. Waarschijnlijk heb je nog wel een capture card of HDMI adapter voor jouw computer nodig, maar dan lever je jouw publiek wel direct de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.