Welke soorten koelboxen zijn er?
Passieve koelbox
Een passieve frigobox koelt niet uit zichzelf. Je gebruikt deze koelbox in combinatie met losse koelblokken. Handig wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt, zoals op het strand.
- Licht van gewicht.
- Geruisloos.
- Voordelig in de aanschaf.
- Beperkte ruimte voor flesjes en etenswaren.
- Afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Thermo-elektrische koelbox
Een thermo-elektrische frigobox gebruik je in de auto of vrachtwagen, omdat deze doorgaans werkt op 12 of 24 volt. Sommige koelboxen gebruik je ook op 230 volt, mits je een omvormer hebt. Zorg dat de producten in de thermo-elektrische koelbox al wat kouder zijn. Aangezien de koelbox tot 20 graden Celsius ten opzichte van de buitentemperatuur koelt, haal je bij tropische temperaturen geen ijskoude fles drinken uit de koelbox.
- Licht van gewicht.
- Vaak voordelig in de aanschaf.
- De koelbox is niet geruisloos.
Absorptie koelbox
Je gebruikt de absorptie frigobox op iedere plek die je wilt. Hij werkt namelijk op verschillende energiebronnen: 12 volt, 24 volt, 230 volt of gas. Houd altijd de achterkant vrij, zodat de warme lucht uit de koelbox kan ontsnappen. Zet hem daarnaast altijd op een vlakke ondergrond. Een absorptie koelbox koelt zelf (zonder koelelementen) tot 25 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur.
- Maakt weinig geluid.
- Koelt zelf (zonder koelelementen) tot 25 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur.
- Stroomverbruik relatief hoog.
Compressor koelbox
Een compressor frigobox gebruik je in de auto, vrachtwagen of caravan. De koelbox werkt namelijk op 12, 24 of 230 volt. De koelbox koelt zelf (zonder koelelementen) op een constante temperatuur. De omgevingstemperatuur heeft immers geen invloed op de temperatuur in de koelbox. De compressor koelbox koelt en vriest.
- Onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.
- Vriest.
- Relatief laag stroomverbruik.
- Geluid is hoorbaar.
- Duurder in de aanschaf.