Vergelijk iOS met Android voor zakelijk gebruik
Beveiliging
iOS: gesloten en heel veilig
We vinden iOS terug op iPhones. Het toestel en het besturingssysteem zijn beide gemaakt door Apple en sluiten daarom naadloos op elkaar aan. Hierdoor is de iPhone haast niet te hacken. E-mails met bedrijfsgevoelige informatie versleutel je op de iPhone via S/MIME. Je installeert hiervoor een certificaat waarvan enkel jij en de ontvanger het wachtwoord kennen. Apps vergrendel je met een aparte pincode. Hierdoor zijn apps als Mail, Agenda en Berichten extra beveiligd.
Android: meer vrijheid, maar voorzichtigheid geboden
Android is een open besturingssysteem dat je terugvindt op verschillende merken smartphones. Hoe snel je beveiligingsupdates ontvangt, verschilt per merk. Heeft het toestel Android One? Dan installeer je de update altijd snel nadat hij uitkomt. Op Android installeer je ook niet-geautoriseerde apps. Deze vrijheid maakt Android wel een stuk kwetsbaarder. Wil je de smartphone veilig houden? Apps uit de Play Store zijn door Google veilig verklaard. Versleutelde e-mails versturen is mogelijk, maar wel via een app.
Mobile Device Management (MDM)
iOS: werk en privé gescheiden
Ondersteuning voor Mobile Device Management (MDM) zit standaard in iOS verwerkt. Op je iPhone zelf zie je er haast niets van terug, maar op de achtergrond beheer je de aaneengesloten toestellen centraal. Zo kun je instellen welke apps wel en niet geïnstalleerd mogen worden, en in hoeverre de gebruiker wordt beperkt in het gebruik van zijn smartphone. Daarnaast houdt iOS automatisch privé- en werkdata gescheiden. Vakantiefoto's staan dus niet tussen foto's die je hebt gemaakt tijdens een werkbezoek.
Android: verschillende opties
Android For Work biedt verschillende opties wat betreft MDM. Als beheerder kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen persoonlijke accounts toe te staan. Zo beheer je de smartphones van je werknemers volledig. Een andere, misschien meer wenselijke, mogelijkheid is het toestel te voorzien van zowel een privé- als een werkaccount. De werkgever beheert het werk-account, terwijl de gebruiker het privé-account naar eigen wens instelt. Via mappen op de tabbladen houd je zakelijke en privé-apps gescheiden.
Updates
iOS: minimaal 4 jaar software ondersteuning
Apple maakt het besturingssysteem iOS zelf. Het is daarom gemakkelijk om langdurig software- en beveiligingsupdates voor iPhone te maken. Hierdoor heb je minimaal 5 jaar software ondersteuning. Je iPhone beschikt niet alleen 5 jaar lang over de nieuwste functies, maar het toestel is ook goed beveiligd. Zo gebruik je iPhone tot minimaal 5 jaar na de lancering van de smartphone optimaal.
Android: verschilt per merk en productlijn
Android is het besturingssysteem van Google. Fabrikanten van Android smartphones moeten dit besturingssysteem voor hun eigen merk geschikt maken. Hierdoor is het duurder, moeilijker en tijdrovender om software- en beveiligingsupdates uit te voeren. Op Samsung Galaxy smartphones uit 2019 of jonger ontvang je 5 jaar lang beveiligingsupdates. Op andere smartphones verschilt dit per merk en per productlijn.
Ecosysteem
iOS: werkt naadloos samen met andere iOS producten
Apple richt iOS zo in dat alle apparaten met dit besturingssysteem met elkaar samenwerken. Zo zet je via AirDrop bijvoorbeeld snel foto's en bestanden over van je iPhone naar je iMac of iPad, ook zonder internet. Met Handoff werk je op al je verschillende Apple apparaten aan hetzelfde bestand of dezelfde mail. Begin met typen op je iPhone en ga meteen verder wanneer je jouw MacBook opstart. Het nadeel van iOS is dat het besturingssysteem moeilijker samenwerkt met bijvoorbeeld Windows en Android apparaten.
Android: makkelijker met Windows en Android apparaten
Android smartphones werken moeilijk samen met iOS apparaten. Wel verloopt de samenwerking met Windows en andere Android toestellen soepeler dan bij iOS. Omdat Android niet bestemd is voor één specifiek merk, hebben deze smartphones minder handige functies dan iPhones. Synchroniseren van gegevens en bestanden en het bewerken van documenten op verschillende apparaten doe je vooral via Google apps, zoals Google Drive. Deze bestanden verschijnen hierbij niet direct op je andere apparaat. Ze staan online opgeslagen, dus je moet ze eerst downloaden.
Prijs
iOS: prijzig, maar waar voor je geld
Kies je voor iOS, dan ga je automatisch voor een iPhone van Apple. Dit zijn niet de goedkoopste toestellen. Voor een wat nieuwere iPhone ben je al snel 500 euro kwijt. Gelukkig krijg je wel waar voor je geld. iPhones zien er stijlvol uit, iOS is een gebruiksvriendelijk besturingssysteem en de software loopt vlot. Ook bij intensief gebruik. Bovendien ben je met een iPhone nog 4 tot 6 jaar lang verzekerd van software updates.
Android: veel keuze in verschillende prijsklassen
Android wordt gebruikt door meerdere fabrikanten. Denk aan populaire merken als Samsung, OnePlus, Motorola of Nokia. Hierdoor heb je keuze uit heel veel smartphones in alle prijsklassen. Je vindt voor een schappelijke prijs al een degelijke Android smartphone. Denk bij de aanschaf van een Android toestel wel goed na hoe intensief hij gebruikt zal worden. Goedkopere modellen presteren bij intensief gebruik minder dan duurdere smartphones. De meer geavanceerde toestellen hebben over het algemeen namelijk meer werkgeheugen en een betere processor.
Conclusie
Wat betreft Mobile Device Management zijn beide besturingssystemen vergelijkbaar. Je houdt werk en privé gescheiden en de werkgever beheert het werkgedeelte. Het verschil zit in de veiligheid en prijs. Omdat iOS een gesloten systeem is, is het bijna niet te hacken. Bovendien blijf je bij iOS langer dan bij Android updates ontvangen. Android is een open systeem en daardoor kwetsbaarder als medewerkers niet goed opletten. Het aanbod Android toestellen in verschillende prijsklassen is daarentegen wel groter. Smartphones met iOS zijn over het algemeen iets prijziger.