Tips voor het maken van de beste food foto
Aan de slag met food fotografie
Met deze tips maak je in een mum van tijd de smakelijkste food foto's.
Tip 1: gebruik een polarisatiefilter
Tip 2: maak je eten aantrekkelijk met trucs
Tip 3: gebruik een complementaire kleur
Tip 4: zorg voor zacht, natuurlijk licht
Tip 5: zorg voor actie in de foto
Tip 6: laat je eten extra vers lijken
Tip 1: gebruik een polarisatiefilter
In glazen en bestek ontstaan vaak reflecties, bijvoorbeeld van een lamp of je eigen camera. Dit leidt af van het onderwerp van de foto. Een polarisatiefilter filtert schitteringen en reflecties uit beeld. Ook zorgt dit voor een natuurlijke kleurweergave op je foto. Hierdoor ziet je eten er aantrekkelijk uit. Houd er wel rekening mee dat er minder licht door de lens komt met dit filter. Gebruik een statief om heldere foto's zonder bewegingsonscherpte te maken.
Tip 2: maak je eten aantrekkelijk met trucs
Op een foto zie je niet altijd hoe smakelijk een maaltijd is. Zo valt een hamburger uit elkaar en zinkt garnering binnen een mum van tijd naar de bodem van je soep. Met simpele trucs voorkom je dit. Je houdt bijvoorbeeld de ingrediënten op je hamburger makkelijk bij elkaar met een cocktailprikker. Als je soep fotografeert, zet je in je soepkom een ondersteboven kommetje. Zorg ervoor dat deze net bedekt is met soep. Op dit kommetje plaats je de garnering, zoals kruiden. Op deze manier zinkt deze niet naar de bodem.
Tip 3: gebruik een complementaire kleur
Kleur is heel belangrijk bij food fotografie. Ook de slager gebruikt kleur om eten er aantrekkelijker uit te laten zien. Het groene papier dat je vaak in de koelvitrines ziet liggen, complementeert de kleur van het vlees. Hierdoor komt de kleur van het vlees mooier uit. Deze truc pas je ook toe in je food foto. Zoek tinten die complementair zijn bij de kleur van het eten dat jij op de foto zet. Zo gebruik je bijvoorbeeld basilicum als garnering van een tomatensoep, omdat rood en groen elkaar complementeren.
Tip 4: zorg voor zacht, natuurlijk licht
Zorg voor zacht licht bij de fotoshoot, zodat het eten aantrekkelijk oogt. Daglicht geeft de foto een mooi en natuurlijk effect. Als er weinig natuurlijk licht in de ruimte is, gebruik je een softbox. Gebruik nooit de ingebouwde flitser van je camera. In flitslicht ziet eten er snel onaantrekkelijk uit. Een beetje tegenlicht vanaf de zijkant werkt goed bij food foto's. Zo komt de structuur van het eten goed tot zijn recht. Te veel licht is altijd beter dan te weinig. Door overbelichting ziet het eten er namelijk extra vers en schoon uit.
Tip 5: zorg voor actie in de foto
Een goede aankleding maakt de compositie uiteindelijk helemaal af. Fotografeer je een gerecht? Leg er dan wat ingrediënten omheen. Of gebruik wat kruiden of een sausje als garnering. Wat ook erg goed werkt bij food fotografie is actie. Snijd alvast een stukje taart af of stop een lepel in de dip die je fotografeert. Dit maakt het geheel een stuk speelser. Als mensen je foto zien, krijgen ze meteen zin in het gerecht.
Tip 6: laat je eten extra vers lijken
Vers eten ziet er aantrekkelijk uit. Als je een lange fotoshoot doet, wordt het eten snel koud en lijkt het meteen minder vers. Gebakken vlees lijkt bijvoorbeeld droger als het afkoelt. Daarom ziet vlees er aantrekkelijker uit als je het op het laatste moment insmeert met boter of olie. Het lijkt hierdoor alsof het net uit de pan komt. Groenten en fruit besproei je met water voordat je een foto maakt. Hierdoor lijken ze vers en knapperig.