Advies over tajines
Hoe werkt een tajine?
Een tajine pan bestaat uit 2 onderdelen: een ronde schaal en een kegelvormig deksel. De schaal zet je op een kookpitje, net als elke andere pan. Tijdens het koken vormt zich condens aan de binnenkant van het deksel, dat terugvalt in de schaal. Hierdoor gaart het gerecht langzaam en wordt het zeer mals en sappig. Wanneer je vlees in een tajine stooft, duurt het zo’n 4 uur voordat het klaar is.
Welke gerechten maak je met een tajine?
Je gebruikt een tajine voor de bereiding van malse stoof- en suddergerechten. Eigenlijk is ieder soort groente, vlees of vis geschikt om te bereiden in een tajine. Je snijdt alle ingrediënten in grove stukken en zorgt ervoor dat de tajine goed is voorverwarmd met een laagje olie. Vervolgens leg je alle ingrediënten voor jouw gerecht in de schaal, inclusief kruiden en andere smaakmakers. Door het kegelvormige deksel op de schaal te zetten, sudder en gaar je het geheel zachtjes.
Wat zegt het materiaal over een tajine?
Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal. Deze zijn geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie. Gietijzer geleidt de warmte heel goed, maar moet wel met de hand afgewassen worden. Roestvrijstaal mag gewoon in de vaatwasmachine, maar houdt de warmte weer minder goed vast.