Specialisten review van de Google Nest Hub 2
Google Nest Hub 2
- Via het scherm bekijk je het weerbericht, je agenda of beelden van je slimme deurbel of IP-camera.
- Dankzij de gebaren- en spraakbediening stuur je de hub aan zonder je smartphone of tablet te gebruiken.
- Met deze hub verbeter je jouw nachtrust dankzij slaapanalyse.
- Het smart display heeft geen camera, dus je bent zelf niet zichtbaar tijdens videogesprekken.
- Je hebt een Google account nodig functies zoals agendabeheer te gebruiken.
Eerste indruk van de Google Nest Hub 2
Bij het openen van de verpakking valt het me op dat het uiterlijk van de nieuwe Nest Hub sterk lijkt op dat van zijn voorganger. Het formaat van de hub en het beeldscherm zijn vrijwel hetzelfde, net als de kleuren. Aan de achterzijde vind ik de fysieke knoppen voor het volume en de knop waarmee ik de spraakassistent inschakel. Het scherm heeft bij deze versie geen fysieke rand. Hierdoor is de voorzijde van de behuizing meer één geheel.
De basis van je slimme huis
Met de Nest Hub 2 als hulpmiddel stuur ik mijn slimme huis aan. Dit werkt zoals ik gewend ben: met spraakopdrachten of touchbediening stuur ik slimme apparaten aan die gekoppeld zijn aan Google Assistant. Daarnaast stel ik heel eenvoudig timers in, zet ik muziek aan of bekijk ik een filmpje. Als ik het scherm gebruik, valt de vernieuwde interface op. Dankzij de tabjes is deze een stuk overzichtelijker. Het nieuwe menu is qua snelheid vergelijkbaar met de vorige versie.
Handige toevoeging aan de slaapkamer
Omdat veel mensen de hub in de slaapkamer gebruiken, heeft Google wat handige eigenschappen toegevoegd. Zo gebruik ik de Nest Hub 2 als wake-up light en als wekker. Dankzij de nieuwe Soli-chip is ook slaapanalyse mogelijk. Zo meet de sensor je snurkgedrag, hoeveel je beweegt en de nachtelijke lichtinval. Ik zie nu ‘s ochtends in de Google Fit app hoe mijn nachtrust was en lees advies waarmee ik dit verbeter. Tot eind 2021 probeer je deze slaapanalyse gratis uit.
Gebruik gebaren voor simpele opdrachten
De nieuwe Soli-chip maakt naast slaapanalyse bediening met gebaren mogelijk. Op dit moment beperkt dat zich tot 2 gebaren. Ik pauzeer muziek of filmpjes door een stop-gebaar met een vlakke hand te maken. Met een veegbeweging zet ik een timer uit of snooze ik de wekker. Dat laatste is prettig als je de hub in de slaapkamer gebruikt. Verder gebruik ik de gebarenbediening niet, behalve tijdens het koken met vieze handen.
Verbeterde geluidskwaliteit
Ik gebruik de Nest Hub 2 om muziek af te spelen en filmpjes te bekijken. Dit vernieuwde model heeft een grotere speaker dan de eerste versie. Hierdoor is het volume en de bas van afgespeelde muziek behoorlijk verbeterd. Dat betekent niet dat je deze Nest Hub gebruikt als volwaardige vervanger van een Nest Audio of Sonos speaker. Toch is hij beter geschikt voor het afspelen van je muziek dan voorheen het geval was.
Conclusie
De nieuwe Google Nest Hub heeft een aantal verbeteringen vergeleken met de eerste versie. Dit maakt hem bijvoorbeeld geschikter als slaapmeter en wekker. De gebarenbediening is op dit moment niet zo uitgebreid, maar in sommige situaties toch handig. Verder stuur je met deze hub je slimme huis fijn aan, net als met zijn voorganger. Uiteraard is ook het scherm van de Nest Hub 2 nuttig, zoals wanneer je kookt of je agenda raadpleegt.