Specialisten review van de LG A1 OLED tv
LG 55OLEDA16LA
- Dankzij het OLED scherm bekijk je realistische beelden met diepe zwartwaarden en natuurgetrouwe kleuren.
- De HDR ondersteuning zorgt voor een rijke en realistische kleurweergave.
- Het WebOS 6.0 besturingssysteem brengt live televisie, apps en internet samen in één overzichtelijk menu.
- De a7 processor van deze tv is minder krachtig dan de a9 Gen4 processor van de LG C1 en G1 tv's uit 2021.
- Door de 50 Hz beeldverversing worden snelle beelden niet altijd vloeiend weergegeven.
Eerste indruk van de LG A1
Wanneer ik de LG A1 voor het eerst bekijk, zie ik gelijk dat de tv er anders uitziet dan de duurdere OLED tv's van LG. Het scherm staat op 2 smalle pootjes. Dit is een groot verschil met de brede stalen voet van de LG C1. Op het eerste gezicht merk ik weinig verschil qua beeldkwaliteit. Dankzij het OLED scherm hebben beelden een krachtig contrast en ook kleurdetails komen duidelijk in beeld.
Diepe zwartwaarden en krachtig contrast
Dankzij het OLED scherm heeft de A1 een krachtig contrast en diepe zwartwaarden. De miljoenen pixels in het OLED scherm lichten individueel op en dimmen wanneer dat nodig is. Op deze manier geeft het scherm heel precies beelden weer en is zwart écht zwart. In combinatie met het brede HDR kleurbereik zorgt dit voor een realistische kleurweergave. Zo zie ik in een close-up van een glas cola allerlei verschillende tinten bruin en oranje, maar ook écht diepe schaduwen.
Minder hoge verversingssnelheid
Tot nu toe hadden de meeste OLED tv's een verversingssnelheid van 100 hertz, maar bij de A1 is dit 50 hertz. Snel bewegende objecten, zoals auto's in een race, komen daardoor net iets minder vloeiend in beeld. Zo zien sommige momenten van een sportwedstrijd er schokkerig uit. Vooral wanneer je veel games speelt met de nieuwste consoles, zoals de PlayStation 5, is de verversingssnelheid een gemis. Deze nieuwste spelcomputers ondersteunen namelijk wel 100 hertz. Toch merk je bij de meeste beelden weinig van dit verschil.
Brede kijkhoek, af en toe reflecties
Omdat de pixels van een OLED tv dicht tegen het oppervlakte van het scherm zitten, is de kijkhoek bij deze tv's uitstekend. Wanneer ik schuin voor de tv zit, merk ik dat het contrast en de kleuren van het beeld nauwelijks achteruitgaan. Omdat een OLED tv meestal een lagere helderheid heeft, reflecteren felle lichten soms op het scherm. Ook bij de A1 is dit het geval. Wanneer je bijvoorbeeld in een fel verlichte kamer of overdag met de gordijnen open tv kijkt, heb je misschien last van storende reflecties.
Onopvallend modern ontwerp
De LG A1 heeft een onopvallend ontwerp. In plaats van de stijlvolle brede voet van de C1, heeft deze televisie 2 kleine pootjes. Het slanke scherm staat stevig op deze voetjes, maar hierdoor ziet de tv er wel iets minder stijlvol uit. Dankzij de OLED techniek is het scherm slechts een paar millimeter dik. Aan de achterkant van de tv zit een kunststof behuizing met de aansluitingen. Dit deel van de tv is iets dieper, namelijk 4,7 centimeter op het dikste punt.
Gemiddeld geluid
Ook qua geluid levert de A1 iets in. In tegenstelling tot de C1 en G1, heeft deze LG OLED televisie geen subwoofers. Hierdoor klinkt het geluid iets minder vol en krachtig. De 2 speakers klinken helder en het geluid vervormt niet wanneer ik het volume harder zet. Hierdoor is de audio prima wanneer je vooral live televisie kijkt, zoals het nieuws en talkshows. Wanneer je graag films en series kijkt of echt wil genieten van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, raad ik zeker het gebruik van een soundbar aan.
Prettige afstandsbediening
Ook de Magic Remote heeft een ander uiterlijk gekregen. De afstandsbediening ziet er net wat luxer uit dan eerdere versies. Daarnaast heeft de Remote een NFC chip. Wanneer je je smartphone op deze chip legt, verbind je hem met je televisie. Zo stream je in een handomdraai je favoriete filmpjes van YouTube vanaf je telefoon. De Magic Remote werkt met een cursor in het beeld. Als je de afstandsbediening beweegt, beweegt ook de cursor. Zo navigeer je heel eenvoudig door alle menu's van de tv.
Conclusie
Met de LG A1 geniet je van de uitstekende OLED beeldkwaliteit voor een lagere prijs dan bij andere OLED televisies. Het ontwerp van de tv is iets minder opvallend en de verversingssnelheid is 50 hertz. Hierdoor komen snelle acties iets minder vloeiend in beeld en is de tv minder geschikt voor gamers en fanatieke sportkijkers. Kijk je voornamelijk graag films en series? Dan ben je met de A1 verzekerd van realistische beelden.