Specialisten review van de iRobot Roomba s9+
iRobot Roomba s9+
- Automatisch legen van stofreservoir in stofzuigerzak.
- Komt beter in de hoekjes dankzij de D-vorm.
- Bestuurbaar via app, Amazon Alexa en Google Home.
- Leert je huis per ruimte goed kennen.
- Als de robot zijn stofbak leegt maakt dit 10 seconden vrij veel lawaai.
Uitpakken en installeren
Daar is ‘ie dan! De iRobot s9+ komt in een mooie grote doos - voornamelijk te danken aan het laadstation - waarin ik alle onderdelen vind. Wanneer je de handleiding even doorneemt en de stappen netjes volgt, staat het laadstation met daarop de robot in een rap tempo in de woonkamer. Het is belangrijk dat je de instructies voor het plaatsen van het laadstation goed opvolgt, maar buiten dat is het installeren van de robotstofzuiger in jouw woonkamer een eitje.
Koppelen met de app
Natuurlijk wil ik de robotstofzuiger ook besturen met mijn telefoon. Ik download de app en volg de stappen uit de handleiding. Binnen enkele minuten is de robot gekoppeld aan mijn telefoon en start ik het verkenningsprogramma. De s9+ robotstofzuiger begint met rijden en verkent op zijn gemakje de hele woning. Hij brengt de woning in kaart en geeft de ruimtes een naam. Handig, want zo geef jij de robot bijvoorbeeld de opdracht om de keuken te stofzuigen.
Ruimte voorbereiden
Na enkele schoonmaaksessies van de robot kan ik het volgende wel stellen: het voorbereiden van de ruimte is ontzettend belangrijk! Hiermee bedoel ik het wegwerken van snoeren, het weghalen van de drinkbak van de katten, het oprapen van kleine spulletjes zoals aanstekers en het checken op verstrooide spullen zoals een wasknijper onder de bank. Doe ik dit niet, dan loopt de robot vast of - tot mijn grote verbazing- eet hij wasknijpers op.
Het schoonmaakresultaat
Zoals ik al zei, de iRobot s9+ heeft zo’n goede zuigkracht dat hij met gemak een wasknijper naar binnen werkt en versnippert. Stof, kruimels en dierenharen verwijdert hij gemakkelijk van de harde vloer en het tapijt. En wanneer het stofreservoir tijdens het schoonmaken vol raakt, leegt de robot het bakje en vervolgt hij weer de schoonmaakroute. Je hoeft alleen de traditionele stofzuiger erbij te pakken wanneer je de plinten of de trap wilt schoonmaken.
Het legen van het stofreservoir
De robot verzamelt al het stof en vuil dat hij opzuigt in zijn stofreservoir. Na een paar keer schoonmaken is dit reservoir vol. Uniek aan deze robotstofzuiger is dat hij bij een volle stofbak zelf naar het laadstation rijdt en het stofreservoir leegt. Het vuil wordt opgezogen en belandt in een stofzak in het laadstation. Het enige nadeel van dit systeem is het lawaai. Terwijl de robotstofzuiger zijn reservoir leegt, kan ik de televisie niet meer horen.
Conclusie
Deze robotstofzuiger maakt absoluut goed schoon waardoor hij niet onder doet voor een normale traditionele stofzuiger. Vooral het legen van het reservoir is echt een uitkomst, want hierdoor hoef je niet om de haverklap zelf het stofreservoir te legen. Maar wanneer de robotstofzuiger zelf het reservoir in het laadstation leegt, maakt dit wel flink wat herrie. Dit wil je niet horen wanneer je ‘s nachts lekker ligt te slapen.