Camera review Samsung Galaxy S22 Ultra
Nieuw: de Samsung Galaxy S24 serie
Inmiddels heeft Samsung de Samsung Galaxy S24 serie uitgebracht. Hierdoor is de Samsung Galaxy S22 Ultra minder goed verkrijgbaar. De S24 serie bestaat naast de Samsung S24 uit de Samsung S24 Plus en S24 Ultra. Alle toestellen beschikken over een krachtige processor, waardoor geen taak te zwaar is.
Samsung Galaxy S22 Ultra
- Dankzij de dubbele telelens zoom je 10 keer in zonder dat je foto minder scherp wordt.
- Met de nachtmodus op alle lenzen maak je ook bij weinig licht altijd kleurrijke foto's.
- Je gebruikt alle lenzen voor haarscherpe video's.
- Voor de beste prestaties voor video's en nachtfoto's heb je een statief nodig.
- Video's zijn schokkerig als je kiest voor 8K kwaliteit.
Scherpe foto's met standaard lens
-
Zelfs in de weerspiegeling van het water zie je veel details.
-
Aan de lucht zie je dat de kleuren realistisch zijn.
-
Met de portretmodus creëer je een scherptediepte effect.
-
Je ziet alle details, zoals oneffenheden op het fietspad.
De standaard lens gebruik je over het algemeen het meest. Daarom is dit kwalitatief ook de beste camera van het toestel. Ik maak haarscherpe foto's in verschillende omstandigheden. Ook kleine details zijn erg goed zichtbaar. Verder valt het me op dat de kleuren erg realistisch zijn. Ik gebruik de standaard lens ook om portretfoto's te maken in de portret modus. Met een beetje hulp van de dieptesensor en de camerasoftware creëert de S22 Ultra een mooi en realistisch scherptediepte effect.
Indrukwekkende telelenzen
-
Op ruim 10 meter afstand zet je een duif op de foto zonder dat hij wegvliegt.
-
Met de 3x zoom lens schiet je haarscherpe foto's.
-
Op deze foto met de standaard lens is de Euromast amper te zien.
-
Met de 10x zoom lens is de Euromast vanaf dezelfde positie volledig in beeld.
-
Met de standaard lens zie je dat er wat mos op deze steen zit.
-
Met de 10x zoom lens zie je alle details van datzelfde stuk mos.
De S22 Ultra heeft 2 telelenzen waarmee je 3 of 10 keer optisch inzoomt. Optisch inzoomen betekent dat je inzoomt zonder dat je foto minder scherp wordt. De lens met 10 keer zoom is uniek en ik ben ook erg onder de indruk van de kwaliteit. Alle foto's die ik maak met deze lens zijn haarscherp. Ik zie alle details van voorwerpen waar ik tientallen tot honderden meters vandaan sta. Met de telelens met 10 keer zoom maak ik foto's die ik met andere smartphones niet kan maken.
Groothoeklens: scherp, maar soms vervormingen
-
De groothoeklens levert mooie plaatjes af bij zonsopgang.
-
Hoge gebouwen passen volledig op de foto, ook als ik dichtbij sta
-
Met de groothoeklens passen er meer objecten op de foto.
-
Soms vervormt de groothoeklens, waardoor gebouwen scheef lijken te staan.
De groothoeklens van de Samsung S22 Ultra heeft een grote kijkhoek. Ook als ik maar een paar meter van een hoog gebouw af sta, krijg ik 'm helemaal op de foto. Net zoals bij groothoeklenzen van andere smartphones, zijn de foto's wel wat vervormd. Als ik erg dicht bij gebouwen sta, lijkt het daarom soms alsof ze scheef staan. Ook voor landschapsfoto's gebruik ik deze lens graag. Vooral wolkenpartijen komen mooi tot uiting. Verder zie je bij daglicht ook met deze groothoeklens veel details en realistische kleuren.
Beste nachtfoto's met standaard lens
-
Met de standaard lens maak je heldere en kleurrijke nachtfoto's.
-
Nachtfoto's met de groothoeklens zijn iets fletser.
-
Met de 3x zoom lens zien foto's er wat vaal uit, maar je ziet nog steeds details.
-
Zonder statief zijn foto's met de 10x zoom lens iets waziger.
De S22 Ultra is de eerste smartphone waarbij alle lenzen een nachtmodus hebben. Nachtfoto's die ik maak met de standaard lens zijn kleurrijk en scherp. Met de groothoek- en telelenzen zijn nachtfoto's een uitdaging. In de nachtmodus is de sluitertijd bij deze lenzen 5 seconden. In deze tijd verzamelt de lens het beperkt aanwezige licht. Het is onmogelijk om je hand 5 seconden volledig stil te houden. Door kleine bewegingen worden deze nachtfoto's minder scherp. Dit merk ik vooral bij de telelenzen. Voor nachtfoto's met deze lenzen raad ik daarom een statief aan.
Goede prestaties bij tegenlicht
-
Met de standaardlens zijn het licht en de kleuren nog mooi.
-
Met de groothoeklens zijn foto's iets donkerder
-
Ook met de telelens blijven niet alle kleuren overeind.
Het licht voor een foto kan niet altijd perfect zijn. Daarom heb ik ook gekeken hoe de S22 Ultra omgaat met tegenlicht. Dit verschilt per lens. De standaard lens verwerkt fel tegenlicht het beste. Kwalitatief zijn de foto's minder dan bij perfect licht, maar dat is volkomen logisch. Kleuren blijven wel gewoon helder en ik zie nog steeds veel details. De groothoeklens en de telelenzen hebben iets meer moeite, maar het eindresultaat valt me niet tegen. Deze camera's zien meer kleuren en details dan het menselijk oog, maar de foto's zijn wel wat donkerder.
Scherpe video's met alle lenzen
Net als de foto's zijn de video's erg scherp. Als ik de kwaliteit instel op full hd of 4K zijn de video's bovendien vloeiend. Op 8K kwaliteit is het beeld schokkerig. Ook de groothoeklens en de telelens leveren scherpe en kleurrijke beelden. Op de video zie je hoe ik vanaf de standaard lens schakel naar de telelenzen met 3 en 10 keer zoom. De beelden blijven scherp, maar ik merk wel dat het beeld wat schommelt als ik de camera draai. Ook voor filmen met de telelens is een statief dus handig.
Conclusie
Met de Samsung S22 Ultra op zak maak ik op elk moment een foto van professionele kwaliteit. De smartphone heeft niet alleen op papier, maar ook in de praktijk indrukwekkende camera's. Wat mij betreft is vooral de telelens met 10 keer zoom een reden om deze smartphone te kopen. Ik maak foto's die ik met andere toestellen niet kan maken. De nachtmodus op de groothoek- en telelenzen is bijzonder, maar valt qua gebruiksvriendelijkheid wat tegen. Voor een ideaal resultaat heb je namelijk een statief nodig.