Specialisten review Apple iPhone 12
Apple iPhone 12 128GB Zwart
- Maak scherpe foto's in het donker dankzij de verbeterde groothoeklens en nachtmodus op alle camera's.
- Met de A14 Bionic Chip ben je klaar voor de nieuwste apps en games.
- Deze iPhone is geschikt voor het nieuwe, snelle 5G netwerk.
- EarPods en een oplader worden niet standaard meegeleverd en schaf je eventueel los aan.
Eerste indruk van iPhone 12
Met de verpakking in mijn handen valt direct op dat het doosje een stuk slanker is dan ik gewend ben van voorgaande iPhone modellen. Dat komt doordat er geen oplader en EarPods meer worden meegeleverd. Wat er nog wel in de doos zit is een Lightning naar usb C kabel, een handleiding, het simkaart pinnetje en natuurlijk Apple iPhone 12 zelf. Het scherm van het toestel is afgedekt met een witte sticker. Daarop staat met icoontjes aangegeven wat de knoppen op het toestel doen.
Ontwerp met vlakke zijkanten
Het eerste wat opvalt aan het ontwerp van Apple iPhone 12 zijn de vlakke zijkanten. Die zorgen voor een solide grip en een vernieuwd uiterlijk. Door de matte afwerking zijn de zijkanten niet gevoelig voor vingerafdrukken. De glanzende, glazen achterkant daarentegen wel. Het camera eiland is van mat glas, zoals ik dat van iPhone 11 ken. Hoewel het schermformaat gelijk is aan iPhone 11 zijn de schermranden dunner. Het toestel is daarom wat kleiner en ligt prettiger in de hand.
Contrastrijk 6.1 inch OLED scherm
Apple iPhone 12 heeft net als iPhone 12 Pro (Max) een 6.1 inch OLED scherm. Daarmee wordt het gat tussen iPhone 12 en de Pro modellen een stukje kleiner. Daarnaast staat OLED bekend om de intense zwarttinten in het scherm. Zwart is ook écht zwart en dat merk je aan de notch (inkeping) bovenaan het scherm. Die is op iPhone 12 een stuk minder opvallend. Het scherm toont heldere kleuren dankzij de HDR (high dynamic range) technologie. Dat merk je als je foto's, video's en series op je toestel bekijkt.
Snelle A14 Bionic Chip processor
De A14 Bionic Chip in iPhone 12 is op papier 20 procent sneller dan zijn voorganger: A13 Bionic Chip. In de praktijk merk ik daar niet zo veel van. Navigeren en scrollen gaat nog net zo snel en in de opstarttijd van apps zie ik ook geen verschil. Wel maakt deze processor de verbinding met het 5G netwerk mogelijk. Daarnaast heeft de Neural Engine 2 keer zoveel kernen als voorheen, waardoor hij snellere berekeningen maakt. Dat zorgt bijvoorbeeld voor een slimmere en snellere Siri en mooiere foto’s met Smart HDR.
Gedetailleerde foto's in het donker
-
Foto met groothoeklens
-
Foto met ultragroothoeklens
Achterop heeft iPhone 12 een ultragroothoeklens en een groothoeklens. De groothoeklens laat nu meer licht door, waardoor jouw foto's bij weinig omgevingslicht mooier zijn. Bovendien gebruik je nachtmodus op elke lens. Dat merk je vooral als je als je 's avonds naar buiten gaat voor wat foto's. De foto's hebben meer details en de camera heeft minder moeite met het tegenlicht van bijvoorbeeld lantaarnpalen.
5 kleuren en 3 opslagcapaciteiten
De kleine, handzame variant van Apple iPhone 12 is Apple iPhone 12 mini. Dit toestel heeft een kleiner 5.4 inch scherm. Daarbij lever je iets in op de batterijduur van het toestel. Voor de rest zijn de iPhone modellen identiek. Apple iPhone 12 is beschikbaar in 5 verschillende kleuren: zwart, blauw, rood, groen en wit. Qua opslagcapaciteit heb je de keuze uit 64 GB, 128 GB en 256 GB. Een opslag van 128 GB is genoeg om al je apps, foto's en filmpjes op te bewaren.
Conclusie
De grootste verbeteringen in iPhone 12 zitten in het OLED scherm en de vernieuwde A14 Bionic Chip. Daarnaast maak je gedetailleerdere foto's in het donker en heeft de behuizing een robuust uiterlijk met vlakke zijkanten gekregen. Dan rest ons nog de vraag: zouden wij upgraden van iPhone 11 naar iPhone 12? Nee. Daarvoor merk ik te weinig verschil in dagelijks gebruik. Heb je nu een ouder toestel, zoals iPhone Xr? Dan is de overstap naar iPhone 12 zeker de moeite waard.