Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Tim

Specialisten review Apple iMac 24” (2021)

Meer dan 10 jaar lang hadden iMac modellen hetzelfde uiterlijk, maar iMac 24” (2021) ziet er heel anders uit. Het voorheen bolle, aluminium scherm is nu plat en kleurrijk. De Intel processor maakt plaats voor Apple’s eigen M1 chip. In deze review lees je of deze veranderingen ook mijn gebruikservaring beïnvloeden.

Apple iMac 24” (2021)

Apple M1 chip | 8GB - 256 GB SSD | 4,5K beeldscherm
1.799,-
niet meer leverbaar
  • Dankzij de Apple M1 chip multitask je moeiteloos met zware programma's, zoals Final Cut Pro.
  • Het 4,5K beeldscherm heeft een 4,5 keer scherper beeld dan een full hd scherm.
  • iMac is maar 11,5 millimeter dik en door de smalle schermranden heb je relatief meer schermruimte.
  • Het werkgeheugen is door de M1 chip niet uitbreidbaar.

Eerste indruk van iMac 24 inch (2021)

Bij het openmaken van de verpakking merk ik gelijk dat hierover is nagedacht. iMac zit stevig in de doos geklemd, maar na het opzij duwen van de zijkanten haal ik iMac er zonder moeite uit. Het strakke design en het lage gewicht vallen direct op. De meegeleverde Magic Mouse, Magic Keyboard en het netsnoer zijn uitgevoerd in bijpassende kleuren. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk, maar het zorgt wel voor een nette afwerking in je interieur.

Verschillende modellen

Touch ID en ethernetaansluiting

Apple brengt iMac 24 inch (2021) in 7 kleuren en in 2 verschillende versies op de markt. Het model dat ik test, is de uitgebreide versie. Naast de 2 standaard aanwezige Thunderbolt/usb 4 poorten heeft dit model ook 2 extra usb 3 poorten. Mijn meegeleverde Magic Keyboard bevat als extra een Touch ID knop om snel in te loggen. In de stroomadapter bij deze uitvoering zit een aansluiting voor een gigabit ethernetkabel.

Snel en gemakkelijk aansluiten

4 usb poorten

Om aan de slag te gaan met iMac, sluit ik deze natuurlijk aan op het stroomnet. Dit gaat snel via de magnetische aansluiting. Aan de143 watt stroomadapter valt meteen iets op: er is een ethernetpoort toegevoegd. Dit scheelt een kabel over je bureau. Samen met de draadloze Magic Mouse en het draadloze Magic Keyboard is je bureau dus zo goed als kabelvrij. Alleen voor je externe accessoires gebruik je nog kabels. Je sluit deze aan op de 4 poorten: 2 keer usb 3 en 2 keer Thunderbolt/usb 4. Trouwe Apple gebruikers zullen inmiddels overal verloopkabeltjes voor hebben. Zo niet, dan moet je deze los kopen om je externe accessoires te gebruiken.

Groot 24 inch scherm

24 inch 4,5K scherm

Het grootste deel van je iMac bestaat natuurlijk uit het 24 inch scherm. Met een resolutie van 4.480 bij 2.520 pixels noemt Apple het een 4,5K scherm. Dat lijkt minder dan het 5K scherm van de 27 inch iMac uit 2014, maar beide schermen beschikken over 218 pixels per inch. In de praktijk zijn de schermen dus even scherp. Dankzij True Tone zie je elk moment van de dag natuurlijke kleuren. Verder ondersteunt het scherm een brede P3 kleurweergave en een helderheid van 500 nits. De foto’s die ik met mijn iPhone maak, worden scherp en kleurrijk op mijn scherm getoond. Wel vind ik het jammer dat ik het scherm niet in hoogte kan verstellen.

Beter samenwerken

Samenwerken via FaceTime

Als ik videobel met mijn MacBook uit 2019, stoor ik mij vaak aan het slechte beeld. Filmopnames van het oppervlak van Mars zijn scherper dan het gezicht van mijn collega die 20 kilometer verderop woont. Met de 1.080p FaceTime HD camera is dat nu verleden tijd. Het beeld is scherper en de kleuren helderder. Hierdoor is het beeld prettiger om naar te kijken. De 6 speakers in iMac geven een rijk, diep geluid. Zo hoor ik iedereen goed. Dankzij de 3 ingebouwde studio microfoons horen de anderen mij ook luid en duidelijk.

Dagelijkse taken

iMac setup met bijpassende kleuren

Apple richt zich met deze iMac op de alledaagse gebruiker. Je werkt gemakkelijk aan je administratie, maakt fotoboeken of surft over internet. Magic Keyboard met Touch ID laat je snel overal inloggen en typt fijn weg. Van Magic Mouse ben ik nooit een fan geweest en dat verandert niet nu deze in een bijpassende kleur wordt geleverd. Ben je een Photoshop gebruiker die vaak met meerdere lagen werkt, of monteer je regelmatig 4K video’s? Dan is het maximale RAM geheugen van 16 gigabyte niet voldoende. In dat geval past een MacBook of een Mac Mini beter bij jou.

Conclusie

Apple M1 chip | 8GB - 256 GB SSD | 4,5K beeldscherm
1.799,-
niet meer leverbaar

Voor alledaags gebruik is deze iMac ideaal. Door de verschillende kleuren past iMac in elk interieur en het formaat van het scherm is groot genoeg om comfortabel aan te werken. De scherpe 1.080 FaceTime HD camera maakt het videobellen comfortabeler voor je ogen. Alleen voor de professionele beeldbewerkers kan het RAM geheugen van maximaal 16 gigabyte een belemmering in de prestaties opleveren.

Tim
Artikel van:
Tim Apple specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.