Advies over de snelheidsklasse van een laptop
Hoe bepalen we de snelheidsklasse?
Voor de snelheid van een laptop vinden wij de processor het belangrijkst. Dit is namelijk het 'brein' van je laptop en bepaalt welke taken deze aankan en hoe snel dat gaat. Het type opslag maakt veel uit voor de opstartsnelheid en hoe snel programma's opstarten. Een laptop met een SSD of Flash geheugen start sneller op dan een laptop met een gewone harde schijf. Vervolgens bepaalt het werkgeheugen hoeveel taken je tegelijkertijd uitvoert zonder dat je laptop daardoor trager reageert.
Basisklasse
Laptops in deze klasse hebben een processor die geschikt is voor simpele taken, zoals internetten en tekstverwerken. Ook Chromebooks vallen binnen de basisklasse terwijl ze wel snel opstarten, maar vaak een minder krachtige processor hebben.
Een laptop in deze klasse heeft:
- Een processor tot en met Intel Core i3 of AMD A12
- Een gewone harde schijf (HDD), een SSD of Flash geheugen
- Werkgeheugen (RAM) tot en met 8 GB
Middenklasse
Deze laptop hebben een processor die al wat zwaardere programma's, zoals Photoshop, of games aankan. Een SSD zorgt ervoor dat een middenklasse altijd snel (in ongeveer 15 seconden) opstart en dat je ook grotere bestanden snel opent. De meeste middenklassers hebben 8 GB aan werkgeheugen.
Een laptop in deze klasse heeft:
- Een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor
- Een SSD (eventueel een SSD én een HDD)
- Werkgeheugen vanaf 4 GB
Topklasse
Met een laptop in de topklasse kun je ervan uitgaan dat je laptop zware programma's en games snel en soepel draait. Zo zijn video's bewerken, 3D modellen maken en virtual reality gaming een makkie en blijft je laptop snel. Dat heeft vooral te maken met de krachtige processor en het werkgeheugen.
Een laptop in deze klasse heeft:
- Een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor
- Een SSD (eventueel een SSD én HDD)
- Werkgeheugen vanaf 8 GB