Advies over rookovens
Wat is een rookoven?
Een rookoven lijkt op een barbecue, maar is niet hetzelfde. Hij is speciaal gebouwd voor het roken van voedsel. Een rookoven moet je volledig kunnen afsluiten. Alleen zo trekt de rook goed in het vlees. Rookovens zijn er in verschillende maten. Je hebt kleine rookovens voor 1 stuk vlees of vis, maar ook volledige rookkasten waar je 20 vissen tegelijk in rookt.
Hoe werkt een rookoven?
Onderin de rookoven op houtskool plaats je houtskool of briketten en deze steek je aan. Een elektrische rookoven zet je gewoon aan. Vervolgens strooi je de rookmot of houtsnippers over de kolen of in de kuip. De rookmot moet vochtig zijn om goed te kunnen roken. Laat daarom de rookmot minstens een half uur weken in koud water. Bovenin de rookoven plaats je de gerechten. Daarna sluit je de rookoven. De rook stijgt omhoog en trekt diep in het voedsel.
Welke rooktechnieken zijn er?
Warm roken
Warm roken doe je op een temperatuur tussen de 95 en 110 graden. De bereidingstijd verschilt per type vlees of vis, maar kan wel zo'n 2 uur duren omdat je de ingrediënten langzaam gaart. Bekijk voordat je begint met roken ook altijd de handleiding van de rookoven voor de bereidingstijden.
Koud roken
Koud roken doe je bijvoorbeeld met vis. Koud roken gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 25 graden. De vis gaart dus niet door de warmte. Bij koud roken houd je ook een langere bereidingstijd aan van 10 tot 20 uur. Door het lange rookproces worden bacteriën gedood en krijg je een intense rooksmaak aan de vis.
Hoe gebruik ik rookmot?
Zonder rookhout lukt vlees roken op je houtskool barbecue niet. Rookhout kopen is lastig want er zijn veel verschillende soorten. Bepaal wat je gaat bereiden en kies daar vervolgens een smaak bij. Voor gebruik week je rookhout in water. Vaak staat er op de verpakking van het rookhout hoe lang je dit moet doen. Let erop dat je het hout goed laat uitlekken voor gebruik. Te natte houtsnippers gaan namelijk stomen en dat is iets anders dan roken.