Hoe kies je een rookmelder?
In het kort
Wanneer je zoekt naar de beste rookmelder voor jouw situatie, zijn er verschillende eigenschappen waar je op let. Vraag jezelf in ieder geval het volgende af:
- Hoeveel rookmelders plaats je?
- Wil je de rookmelder draadloos plaatsen?
- Zoek je een slimme, koppelbare of basis rookmelder?
- Heb je extra rookmelders nodig?
- Wil je een rookmelder met extra eigenschappen?
Hoeveel rookmelders plaats je?
Je hangt minstens één rookmelder op iedere verdieping van jouw huis. Dit is voor elke woning verplicht. De beste plek voor een rookmelder is op de vluchtroute. Deze route loop je wanneer je naar buiten vlucht bij brand. Meestal is de hal zo'n vluchtroute. Een rookmelder in iedere slaapkamer is niet verplicht, maar wel veilig. Hetzelfde geldt voor een rookmelder in de woonkamer. Het aantal verplichte rookmelders is dus anders dan het aanbevolen aantal.
Wil je de rookmelder draadloos plaatsen?
Rookmelders werken op batterijen of een accu of op netstroom. Een rookmelder op batterijen plaats je overal in huis. Je verbindt hem niet met een kabel aan het stroomnet. Een rookmelder op netstroom koppel je aan een bestaande stroomkabel in huis en hang je aan je plafond. Hierdoor heb je minder keuzevrijheid bij het plaatsen van de melder. Netstroom rookmelders hebben altijd een back-up batterij, voor als de stroom wegvalt.
Zoek je een slimme, koppelbare of basis rookmelder?
Slimme rookmelders
Een slimme rookmelder maakt draadloos verbinding met je smartphone. Die verbinding gaat via wifi of een andere draadloze methode. De bijbehorende app op je telefoon verstuurt meldingen als de rookmelder alarm slaat. Je krijgt dus ook bericht wanneer je zelf niet thuis bent. Slimme rookmelders zijn eenvoudig aan andere melders van hetzelfde model te koppelen. Daarnaast koppel je andere slimme producten aan de melder. Zo integreer je het apparaat in jouw slimme huis.
Koppelbare rookmelders
Koppelbare rookmelders hebben niet alle functies van een slimme rookmelder. Wel koppel je ze aan andere melders van hetzelfde model. Zo versturen ze een alarm naar melders van hetzelfde model. Ontdekt één van jouw rookmelders brand, dan reageren alle gekoppelde apparaten. Je hoort dan door het hele huis een alarm. Op die manier zorgt een set koppelbare rookmelders voor meer veiligheid dan een standaard rookmelder.
Basis rookmelders
Een basis rookmelder heeft geen extra functies. Dat betekent dat hij niet meer doet dan alarm slaan bij rook. Basis rookmelders hebben geen smartphone app en koppel je ook niet aan andere melders. Hierdoor zijn ze goedkoper dan koppelbare en slimme rookmelders. Wanneer je zoekt naar een betaalbare melder die alleen rook detecteert, kies je dus voor een basis rookmelder.
Heb je extra rookmelders nodig?
Ben je slecht ter been of heb je jonge kinderen? Plaats dan extra rookmelders. Zo krijg je bij brand eerder een waarschuwing. Dat geeft je extra tijd en verhoogt de kans dat jij veilig buiten komt. Plaats de extra brandmelders niet alleen in de gang, maar ook bijvoorbeeld in de slaap- of studeerkamer.
Wil je een rookmelder met extra eigenschappen?
Sommige rookmelders hebben unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld een extra luid alarm of ingebouwde led verlichting. Slimme rookmelders hebben soms nog andere extra opties. Ben je bijvoorbeeld slechthorend? Kies dan voor een rookmelder die je koppelt aan je smart lampen. De lampen gaan dan tegelijk aan met je rookmelder. Op die manier krijg je ook zichtbaar een waarschuwing.