Waarom gaat mijn rookmelder af zonder reden?
Tip 1: hang de melder op de goede plek
Veel rookmelders gaan onterecht af als ze dicht bij een vochtige plek hangen of als ze hangen bij apparaten die verbrandingsdeeltjes produceren. Het is daarom belangrijk dat de melder op minimaal 3 meter van de badkamer en keuken hangt. Voor deze ruimtes zijn alleen hittemelders geschikt. Zorg dat de rookmelder op zeker 6 meter afstand van kachels, boilers of ovens hangt. Verder is het verstandig om je rookmelder zeker op 1 meter afstand van lampen en openslaande ramen te plaatsen.
Tip 2: controleer de sensorkamer op stof
Stof aan de binnenkant van een rookmelder maakt de sensor gevoeliger. Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is. Reinig daarom maandelijks de rookmelders die in huis hangen met de stofzuiger en een doekje. Een slimme rookmelder geeft je een notificatie wanneer je de melder moet schoonmaken.
Tip 3: vervang de batterijen of de rookmelder
Wanneer bovengenoemde tips niet het juiste resultaat opleveren, is de rookmelder mogelijk bijna leeg of defect. Veel rookmelders geven een signaal bij een technisch mankement. Een lege batterij is ook de oorzaak van het knipperende rode lampje op je rookmelder. Vervang de batterijen van de rookmelder als dit mogelijk is. Dit doe je door het achterklepje los te maken, of doordat je de bovenkant van de melder losdraait. Levert dit niet het gewenste resultaat? Dan is de rookmelder in zijn geheel aan vervanging toe.
Tip 4: Zet je rookmelder tijdelijk uit
Soms kun je een rookmelder uitzetten doordat je op de knop in het midden van de rookmelder drukt. In sommige gevallen is heel de rookmelder een pauzeknop. De rookmelder gaat dan de komende 8 uur op een stille stand. Dit is fijn, want een rookmelder piept af en toe, waardoor je van het geluid schrikt. Zorg wel dat je de rookmelder snel vervangt, want de schelle pieptoon is niet voor niets. Zonder melder merk je te laat dat er brand is.
Tip 5: los problemen met andere signalen op
Soms geeft een rookmelder geen vals alarm, maar wel een andere pieptoon. Afhankelijk van het type rookmelder dat je hebt, betekent dit verschillende dingen. Zo geven sommige rookmelders uit zichzelf een signaal als er stof bij de sensor zit. Andere melders gaan piepen als de batterij niet goed vast zit. Wat je het beste kunt doen in deze situaties vertellen we in onderstaand artikel: