Hoe kies je RAM geheugen voor je Windows laptop?
SODIMM vormfactor
Een RAM module voor een laptop is altijd van het type vormfactor SODIMM. Deze vormfactor is compacter dan DIMM en daarom geschikt voor laptops. Dit is de eerste stap waar je op let in je keuze voor RAM geheugen voor je laptop.
Let op de DDR standaard
Er zijn momenteel 2 standaarden RAM geheugen verkrijgbaar: DDR4 en DDR5. Dit zegt iets over de snelheid van het geheugen en over de ondersteuning van het moederbord van de laptop voor het RAM geheugen. DDR4 werkt namelijk niet met DDR5. Ondersteuning voor DDR4 RAM is voornamelijk in wat oudere laptops te vinden. Het snellere DDR5 werd geïntroduceerd in 2020 en is in de meeste laptops vanaf dat jaar te vinden.
Kloksnelheid van het RAM geheugen
Ook de snelheid van het RAM geheugen speelt een rol in je keuze. Dit wordt de kloksnelheid genoemd en wordt uitgedrukt in Megahertz (MHz). Deze moet overeenkomen met de snelheid die het moederbord van de laptop ondersteunt. Bijvoorbeeld: als je laptop een RAM geheugen met een snelheid van 1600 MHz ondersteunt, heeft het geen zin om er geheugen van 2100 MHz in te plaatsen. Let er daarom altijd op dat deze snelheden overeenkomen.
Check hoeveel ruimte je voor extra geheugen hebt
Laptops hebben plek voor 1 of 2 geheugensloten waar een RAM module in past. Als een laptop 2 sloten heeft, is er vaak maar één in gebruik. Dit kun je dus met een tweede (gelijksoortige) RAM module uitbreiden. Heeft een laptop maar één slot en wil je meer RAM geheugen, dan zul je de module moeten vervangen.