Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Laurence

Waarin verschillen RGB, RGBW en WRGB pixels?

Het scherm van een 4K (UHD) tv beschikt over een RGB, RGBW of WRGB pixelstructuur. Elk scherm heeft hetzelfde aantal pixels, maar produceert kleuren op een andere manier. Een RGBW structuur bevat bijvoorbeeld niet alleen gekleurde, maar ook witte pixels. Op deze pagina leg ik uit wat de verschillen tussen deze structuren zijn.

RGB

Een tv scherm is eigenlijk een raster dat per resolutie uit een vast aantal pixels bestaat. Zo is een 4K scherm 3.840 pixels hoog en 2.160 pixels breed. In totaal zijn dit meer dan 8 miljoen pixels. Bij een RGB tv wordt dit raster ingevuld door rijen met 3 kleuren pixels: rood, groen en blauw. Deze rijen herhalen zich totdat het complete scherm gevuld is. Doordat elke pixel een kleur produceert, is de kleurweergave scherp en realistisch.

RGBW

Bij een RGBW scherm wordt elke rij met 3 gekleurde pixels afgewisseld door een witte pixel. Dit betekent dat 25% van het scherm niet uit kleur, maar uit wit licht bestaat. Reken je deze witte pixels niet mee, dan heeft de tv eigenlijk een resolutie van 2.880 x 2.160 pixels. In vergelijking met een RGB televisie is de kleurweergave minder realistisch en zijn de beelden minder scherp.

WRGB

oled

Een OLED scherm beschikt over een eigen pixelstructuur, genaamd WRGB. Hierbij heb je geen rijen met diverse pixels, zoals bij RGBW, maar is elke pixel hetzelfde. Deze pixels kunnen zelf kleur en wit licht produceren. Dit komt doordat elke pixel is opgebouwd uit rode, groene, blauwe en witte subpixels die op elkaar gestapeld zijn. Dankzij een filter worden alleen de gewenste kleuren doorgelaten. Deze techniek zorgt voor een extra nauwkeurige kleurweergave. Een nadeel van deze techniek, is dat de kleuren wat doffer worden bij een hoge helderheid.

De nieuwste QD OLED televisies van Sony beschikken sinds 2022 over RGB. Wanneer de helderheid wordt verhoogd door de witte pixel, worden de kleuren doffer. De QD OLED techniek verhoogt de helderheid zonder witte pixel, waardoor alleen gekleurde pixels worden gebruikt. Hierdoor worden de kleuren niet dof en blijft de kleurweergave realistisch.

Laurence
Artikel van:
Laurence Televisie specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.