Wat is het verschil tussen optische en digitale beeldstabilisatie?
Wat is beeldstabilisatie?
Beeldstabilisatie is een techniek waarmee je camera bewegingsonscherpte door kleine bewegingen van de camera corrigeert. Als je de camera per ongeluk een tikje geeft tijdens het maken van de foto, voorkomt de beeldstabilisatie een bewogen foto. Dit is handig als je werkt met een langere sluitertijd bij het fotograferen vanuit de hand. Bij sommige camera's zit de beeldstabilisatie in de camerabody. Maar deze techniek kan ook in de lens zitten.
Wat is optische beeldstabilisatie?
Er bestaan verschillende typen beeldstabilisatie. Optische beeldstabilisatie is de meest voorkomende vorm. Hierbij detecteren sensoren in de lens of de body bewegingen van de camera. Zodra ze beweging zien, zorgen ze ervoor dat de optische elementen in de camera of de lens meebewegen. Hierdoor wordt de beweging zo goed mogelijk gecorrigeerd. Grote schokken worden niet opgevangen door de optische elementen. Alleen kleine bewegingen zoals handtrillingen worden gecompenseerd met optische beeldstabilisatie.
Wat is digitale beeldstabilisatie?
Sommige camera's beschikken over digitale beeldstabilisatie. Bij digitale beeldstabilisatie worden er ook sensoren ingezet om de bewegingen van de camera te detecteren. Zodra de sensoren beweging opmerken, zorgt de camera ervoor dat de opname iets wordt uitgesteld. Pas wanneer het toestel helemaal stil staat, wordt de foto genomen. Daarnaast wordt de foto bij digitale beeldstabilisatie ook soms verscherpt via software in de camera. Dit laatste is meestal ook uit te voeren met softwareprogramma's op de computer.
Welk type beeldstabilisatie moet ik kiezen?
In principe werken optische en digitale beeldstabilisatie even goed. De kwaliteit van de beeldstabilisatie hangt meer af van de kwaliteit van de camera in het algemeen. Een geavanceerde camera heeft meestal ook een geavanceerde beeldstabilisator. Soms is dit een combinatie van de optische en digitale variant. Houd er daarnaast rekening mee dat beeldstabilisatie in de lens veel preciezer is dan een beeldstabilisator in de body. Als je echt zeker wilt zijn van een scherpe opname, gebruik je een statief.
Handig om te weten
Beeldstabilisatie kost de camera energie, dus je accu zal sneller leeg gaan. Als je de hele dag op pad gaat met je camera, is het verstandig om de beeldstabilisatie alleen aan te zetten wanneer je hem nodig hebt. Zet de beeldstabilisatie ook uit als je gebruik maakt van een statief. De beeldstabilisator is dan sowieso actief en kan juist voor ongewenste trillingen zorgen. Sommige camera’s herkennen dat ze op een statief staan en schakelen de beeldstabilisatie zelfstandig uit.