Hoe kies je een Nikon systeemcamera?
Nikon systeemcamera kiezen
Beantwoord deze vragen en vind de beste Nikon systeemcamera voor jou.
- Hoeveel ervaring heb je met fotograferen?
- Welk formaat camera past bij jou?
- Wil je heldere foto's bij weinig licht maken?
- Wil je stabiele foto's uit de hand schieten?
- Hoe nauwkeurig wil je scherpstellen?
- Wil je vloeiende slow motion video's maken?
Hoeveel ervaring heb je met fotograferen?
Nikon heeft verschillende productlijnen voor hun camera's. Elke lijn heeft unieke kenmerken die passen bij verschillende soorten fotografie en ervaringsniveaus. Denk goed na over hoeveel ervaring je hebt en waarvoor je de camera wilt gebruiken. De Z(x) serie is bijvoorbeeld de beste keuze als je een enthousiaste hobbyist of professionele fotograaf bent. Deze camera's hebben de grootste beeldsensor, waardoor je heldere beelden maakt.
Welk formaat camera past bij jou?
Camera's zijn er in verschillende maten: klein, middel en groot. Welke camera het beste bij je past, hangt af van wat je ermee wilt doen. Een kleine camera neem je gemakkelijk mee als je op pad gaat. Een grote camera heeft een stevige grip, waardoor je er makkelijker mee fotografeert.
Wil je heldere foto's bij weinig licht maken?
De beeldsensor van de camera vangt het licht op en zet dit om in een beeld. Er zijn verschillende maten beeldsensoren. Hoe groter de sensor, hoe meer licht hij vangt. Hierdoor zien foto's er helder en gedetailleerd uit. De full frame beeldsensor is groter en lichtgevoeliger dan een APS-C sensor. Hierdoor maak je heldere foto's bij weinig licht. De foto's hebben ook veel details, waardoor je ze bijvoorbeeld bijsnijdt zonder kwaliteitsverlies.
Wil je stabiele foto's uit de hand schieten?
IBIS betekent In Body Image Stabilization. Deze technologie vermindert ongewenste camerabewegingen, zoals trillingen. Kies een camera met IBIS als je veel uit de hand filmt of als je graag foto's met langere sluitertijden maakt. Dat is handig als je vaak in het donker fotografeert. Met IBIS maak je vloeiende video's zonder trillingen. Ook gebruik je langere sluitertijden zonder bewegingsonscherpte. Zo maak je alsnog heldere en scherpe foto's in het donker.
Hoe nauwkeurig wil je scherpstellen?
Een camera stelt automatisch scherp met autofocus. Dit gebeurt via scherpstelpunten op de sensor. Hoe meer scherpstelpunten een camera heeft, hoe nauwkeuriger je scherpstelt. Met 273 scherpstelpunten stel je erg precies scherp, zelfs als je onderwerp aan de rand van het beeld staat. Hierdoor zijn je foto's minder snel onscherp. Dit is handig als je scherpe foto's wilt maken van bewegende onderwerpen of als je onderwerp niet in het midden van de foto staat.
Wil je vloeiende slow motion video's maken?
Als je met een camera filmt, maakt hij een aantal beelden per seconde (fps) en zet hij deze achter elkaar. Dit bepaalt hoe vloeiend het beeld eruitziet en of je de video kan vertragen. We raden aan dat je met 60 fps filmt. Hiermee vertraag je de beelden één keer voor vloeiende slow motion. Met 120 fps vertraag je de beelden maximaal 3 keer voor langzame slow motion video's. Met 30 fps maak je vloeiende video's, maar vertraag je de beelden niet.