Mythes over OLED tv's
Mythe 1: OLED tv's hebben last van inbranden
Het inbranden van oled tv’s is geen mythe, maar iets waar je waarschijnlijk nooit last van krijgt. Als het logo van een tv-zender jarenlang in beeld is geweest, kan het zijn dat je een schim van het logo ziet als je naar een andere zender schakelt. Dit heet inbranden. Oled tv’s zijn gevoelig voor het constant tonen van niet bewegende delen. Bij gevarieerd gebruik krijg je hier nooit last van. Bovendien hebben oled tv’s manieren om dit tegen te gaan met bijvoorbeeld korte en lange pixelverversing, het automatisch dimmen, schermbeveiliging en pixelverschuiving.
Mythe 2: De levensduur van OLED tv's is beperkt
Een oled televisie is een flinke investering. Het laatste wat je wilt is dat de beeldkwaliteit na een paar jaar slechter wordt. De levensduur van een oledpaneel is volgens bronnen online beperkt. Maar dit geldt niet alleen voor oled, maar voor elke led, en dus ook voor de achtergrondverlichting van led-lcd tv’s. Sinds 10 jaar geleden is de levensduur van oled verdriedubbeld en wordt nu op 100.000 uur geschat. Dat is 27 jaar lang elke dag 10 uur kijken. Geen reden dus om je zorgen te maken.
Mythe 3: OLED tv's zijn niet geschikt voor gamen
Deze mythe is gebaseerd op de hoge input lag die je vroeger zag in oled tv's. Input lag is wanneer je een vertraging ziet tussen het indrukken van een knop en de actie op het scherm. Dit is oud nieuws. Oled topmodellen hebben nu vaak een input lag onder de 10 milliseconden. Dit is even goed als led-lcd topmodellen. Oled tv’s zijn juist een uitstekende keuze voor gamen door de snelle reactietijden en zichtbaarheid in donkere delen. Pixelreactietijden geven aan hoe lang een pixel nodig heeft om van kleur te verspringen. Van alle beeldtechnieken doet oled dit het snelst, vaak zelfs onder een milliseconde. Daarnaast zie je, naast het mooie en levendige beeld, ook meer details in de schaduwen.
Conclusie
Feiten en fabels, ze zijn van elkaar gescheiden. oled was een vrij nieuwe techniek bij televisies, waardoor er soms kinderziektes bovendreven. Tegenwoordig zijn deze wel verholpen. De toestellen worden elk jaar weer een stukje beter.