Hoe kies je een luchtbevochtiger?
Luchtbevochtiger kiezen
Alle luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid in huis, maar de werking en het uiterlijk verschillen wel van elkaar. Stel jezelf de volgende vragen en vind een luchtbevochtiger die bij jou past.
- Welk type luchtbevochtiger past bij jouw situatie?
- Waar wil je de luchtbevochtiger plaatsen?
- Hoe groot is de ruimte waar je de luchtbevochtiger wilt plaatsen?
Welk type luchtbevochtiger past bij jou?
Er zijn 4 typen luchtbevochtigers: ultrasone bevochtigers, koudwaterdampers, luchtbevochtigers met reinigingsfunctie en stoombevochtigers. Welk type luchtbevochtiger je nodig hebt, hangt af van jouw woonsituatie. Een stoombevochtiger is bijvoorbeeld minder geschikt om bij kinderen en huisdieren te gebruiken dan de andere typen luchtbevochtigers. Stoombevochtigers gebruiken namelijk warme stoom.
Luchtwassers, koudwaterverdampers en ultrasoon
Luchtwassers: bevochtigt en reinigt de lucht
Met luchtbevochtigers met reinigingsfunctie, ook wel luchtwassers genoemd, bevochtig je niet alleen de lucht, maar je zuivert hem ook. Deze modellen hebben een voorfilter. Hiermee filteren ze grote deeltjes uit de lucht. Daarna gaat de lucht langs roterende schijven in het water. Hierdoor blijven stoffen en pollen achter in het water. Wil je dat de bevochtiger ook vieze geurtjes verwijdert? Kies dan voor een bevochtiger met een koolstoffilter.
Koudwaterverdampers: natuurlijke bevochtiging
Een koudwaterverdamper zuigt met een ventilator de lucht langs een nat element. Zo verdampt het water op een natuurlijke manier en verspreid de bevochtiger het door de ruimte. Koudwaterverdampers beschikken over een waterfilter om de lucht te bevochtigen. Deze filters dien je iedere 3 tot 6 maanden te vervangen.
Ultrasone bevochtigers: snelle en stille bevochtiging
Een ultrasone luchtbevochtiger werkt met trillingen onder water en stoot zichtbare nevel uit. Door de trillingen in het water kunnen deze bevochtigers licht spetteren. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor op een houten ondergrond. Heb je een houten tafel en wil je een ultrasoon bevochtiger? Zet 'm dan op een schaaltje of placemat. Zo bescherm je jouw tafel tegen de spettertjes. Je plaatst een ultrasone luchtbevochtiger wel in de buurt van jouw planten.
Waar wil je de luchtbevochtiger plaatsen?
Kinder- en slaapkamer
Luchtbevochtigers voor de babykamer, kinderkamer en slaapkamer zijn stil en gebruiken geen stoom. Je wilt natuurlijk niet dat jij of jouw kleine zich aan de warme stoom brandt. De luchtbevochtigers voor de slaapkamer zijn geschikt voor ruimtes die kleiner zijn dan 30 vierkante meter.
Woonkamer
Alle luchtbevochtigers uit ons assortiment zijn geschikt voor in de woonkamer. Deze bevochtigers hoeven namelijk niet zo stil te zijn als de die voor in de slaapkamer. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de meubels in huis. Heb je bijvoorbeeld veel houten meubels of een houten vloer? Dan is een ultrasone luchtbevochtiger misschien niet de beste keuze. Voor planten is de nevel van ultrasone bevochtigers wel prettig. Hierdoor drogen ze namelijk niet uit.
Kantoor
Droge ogen, een gebrek aan concentratie en hoofdpijn zijn gevolgen van een te lage luchtvochtigheid op kantoor. Omdat een kantoorpand vaak wat groter is dan bijvoorbeeld een woonkamer, zijn deze bevochtigers geschikt voor minimaal 40 vierkante meter. Daarnaast beschikken ze over een groot waterreservoir, zodat je 'm niet zo vaak bijvult. Deze luchtbevochtigers zijn stil in gebruik. Zo werk je ongestoord verder.
Hoe groot is de ruimte waar je de bevochtiger plaatst?
Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk dat je de oppervlakte van de ruimte weet van waar je de luchtbevochtiger wilt plaatsen. Een luchtbevochtiger die geschikt is tot 40 vierkante meter plaats je gerust in een kleinere ruimte. Is de ruimte juist groter dan de luchtbevochtiger aankan, dan zal de luchtvochtigheid niet stijgen. Daarom is het belangrijk dat je vooraf de oppervlakte van de ruimte bepaalt.