Waarvoor gebruik je een kolomboormachine?
Kolomboormachine kiezen
Of je voor jouw klus een kolomboormachine nodig hebt, kan een lastige keuze zijn. Stel jezelf van tevoren een aantal vragen, zodat je zeker weet dat een kolomboormachine de juiste keuze is.
- Wat is een kolomboormachine?
- Wat zijn de voordelen?
- Zijn er ook nadelen?
- Waar gebruik je hem voor?
1. Wat is een kolomboormachine?
Het grootste verschil tussen een kolomboormachine en andere boormachines is dat je het werk naar de kolomboormachine toebrengt, in plaats van de boormachine naar het werk. Je boort dus alleen in losse werkstukken. Een kolomboormachine staat vast met een voetplaat op een onderstel. Een verstelbare tafel 'hangt' tussen de voetplaat en de boor, hier klem je het werkstuk op vast. Vervolgens laat je met een hendel de boor naar beneden zakken. Je boort dus nooit scheef met een kolomboormachine.
2. Wat zijn de voordelen?
Het grote voordeel van werken met een kolomboormachine is de stabiliteit en nauwkeurigheid. Bij een 'normale' boormachine moet je vertrouwen op je eigen timmermansoog en vaste hand. Bij een kolomboormachine ben je altijd verzekerd van kaarsrechte boorgaten. Je laat de boor immers in een perfecte lijn omlaag zakken, loodrecht in het te boren materiaal. Daarnaast oefen je meer kracht uit met een kolomboormachine dan met een handboormachine. Dus ga je aan de slag met harde materialen, dan is een kolomboormachine een goede keuze.
3. Zijn er ook nadelen?
Met een kolomboormachine boor je geen gaten in de muur. Ook schroef je er geen Zweedse boekenkast mee in elkaar. Je boort met een kolomboormachine alleen gaten in losse materialen die je onder de boor legt. Erg mobiel ben je dus niet met dit type boormachine. Daarnaast neemt een kolomboormachine meer ruimte in beslag dan een accuboormachine, die je gemakkelijk in een koffer stopt en in de bezemkast legt.
4. Waar gebruik je hem voor?
Wil je meerdere gaten achter elkaar boren met precies dezelfde diepte en afmeting, dan doe je dit met een kolomboormachine. Ga je bijvoorbeeld zelf een kast maken, dan wil je dat alle plankjes recht en op dezelfde afstand van elkaar hangen. Met een kolomboormachine weet je zeker dat je net werk aflevert. De boordiepte stel je namelijk tot op de millimeter in. Ook over het toerental hou je zelf controle. Hierdoor boor je in altijd op de juiste snelheid.
5. Waar let je nog meer op?
Niet alle kolomboormachines hebben dezelfde functies. Zo zijn er kolomboormachines met een afschermkap rond de boor. Deze houd hout- of metaalsplinters tegen wanneer je boort. De afmetingen van de verstelbare tafel kunnen verschillen. Weet je voor aankoop al dat je grote werkstukken zoals lange balken of aluminium platen gaat bewerken, let dan op de maat van de tafel. OOk zijn er kolomboormachines met een kantelbare tafel zodat je ook schuin boort. Tot slot hebbne sommige modellen led verlichting en een laser die het boorpunt aanwijst.
6. Vergeet de boren niet!
Kolomboormachines hebben vaak een snelspan of tandkrans boorkop, waar dus de meest gangbare boortjes op passen. Afhankelijk van de klus kies je de meest geschikte boor. Als je voor een borenset gaat, heb je in één keer verschillende varianten in huis voor verschillende klussen.