Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Leonie

Advies over direct en indirect grillen

Lukt het je niet om een goede rollade te bereiden op je houtskool barbecue? Grote kans dat het aan je grillmethode ligt. Geen paniek! Na het lezen van dit artikel weet je het verschil tussen direct en indirect grillen. Ook lees je over de 50/50 grillmethode, de circulaire methode en de bulls eye methode. Daardoor gril je nooit meer hetzelfde.

Direct grillen versus indirect grillen

Wat is direct grillen?

Wat direct grillen is? Dat wat zo een beetje iedere barbecueër doet bij +25 graden. Lekker snel en fel grillen op een hele hete houtskool barbecue. Je verdeelt vlees- of visgerechten over het hele grillrooster van de houtskool bbq. Gerechten liggen direct boven de warme kolen of briketten waardoor ze snel gaar zijn. Deze grillmethode pas je toe op een barbecue met of zonder deksel. Direct grillen doe je wanneer je:

  • Gaat grillen op temperaturen van 175 tot 230 graden.
  • Binnen 25 minuten vlees, vis of groente wilt eten van de grill.
  • Hamburgers, worsten, garnalen of groentespiezen wilt bereiden.
  • Grote stukken vlees wilt dichtschroeien of afgrillen.
  • Een bbq met of zonder deksel hebt.

Wat is indirect grillen?

Met indirect grillen maak je een heteluchtoven van je barbecue. Door kolen strategisch in de bbq te plaatsen, maak je warmtezones. Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar geen kolen onder liggen, zodat deze rustig garen.

  • Grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden.
  • Langer dan 30 minuten voorbereidingstijd.
  • Bereiden van grote stukken vlees en gevogelte.
  • Geen zwartgeblakerde stukken vlees.
  • Mogelijk bij een barbecue met deksel en ventilatiegaten.

In 7 stappen direct of indirect grillen

Direct grillen

Hoe kan ik direct grillen op mijn houtskool barbecue?

  1. Verdeel briketten of kolen over het hele onderrooster.
  2. Je steekt de bbq aan.
  3. Klaar om te grillen? Leg de gerechten direct boven de kolen.
  4. Barbecue met deksel? Plaats deze dan op de barbecue.
  5. Speel met de ventilatieroosters voor de juiste luchttoevoer.
  6. Haal binnen 25 minuten de eerste gerechten van de grill.
Indirect grillen

Hoe kan ik indirect grillen op mijn houtskool barbecue?

  1. Verdeel kolen of briketten langs de buitenzijde van de kuip.
  2. Je steekt de bbq aan.
  3. Zet een lekbak op de plek waar geen kolen liggen.
  4. Giet water in deze bak om rookontwikkeling te voorkomen.
  5. Laat de bbq met deksel erop op temperatuur komen.
  6. Plaats de gerechten boven de lekbak op het grillrooster.
  7. Speel met de ventilatieroosters voor de juiste luchttoevoer.

De 50/50 grillmethode

50/50 grillmethode

Wanneer je direct en indirect grillen wilt combineren, gebruik je de 50/50 grillmethode. Ideaal voor het dichtschroeien (direct) en laten garen (indirect) van gerechten. Je verdeelt de kolen 50/50 over het onderrooster. Oftewel op de ene helft alle kolen en op de andere helft geen kolen. Op de helft zonder kolen zet je een lekbak met water. Plaats en verplaats je gerechten op de juiste kant van het rooster voor het beste resultaat.

De circulaire grillmethode

Circulaire grillmethode

De circulaire grillmethode is ideaal voor het bakken van een pizza of het braden van hele kip of kalkoen. Je plaatst kolen in een cirkel langs de rand van het onderrooster en in het midden van de cirkel zet je een lekbak met water. Dit doe je voor het opvangen van vetten en sappen en/of voor het voorkomen van rookontwikkeling. Laat de temperatuur in de bbq oplopen tot +/- 250 graden en plaats de pizza of het gebraad op het rooster boven de lekbak.

De bulls eye grillmethode

De bulls eye grillmethode is een minder bekende grilltechniek. Toch is het een mooie methode om de bbq flink op te stoken. Je stapelt kolen of briketten in de vorm van een piramide in het midden van de barbecue. Op deze manier creëer je heel veel hitte in het centrum van de barbecue. Deze grillmethode is geschikt voor het searen van steaks of wanneer je een pan of wok wilt gebruiken op de houtskool barbecue.

Leonie
Artikel van:
Leonie Barbecue specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.