Hoe onderhoud je jouw filter koffiezetapparaat?
Aan de slag met je filter koffiezetapparaat onderhouden
Ontkalk jouw filter koffiezetapparaat na het gebruik van het honderdste papieren filter, zodra het doosje leeg is. Wanneer je geen papieren filters gebruikt, ontkalk je de machine het beste één keer per kwartaal of wanneer je pruttelende geluiden hoort en het koffiezetten langer duurt.
- Stap 1. Kies de juiste ontkalker.
- Stap 2. Loop het ontkalkingsproces door.
- Stap 3. Maak de losse onderdelen met de hand schoon.
Stap 1: kies de juiste ontkalker
Bekijk in de handleiding van jouw filter koffiezetapparaat welke ontkalker het beste bij jouw machine past. Wanneer dat niet specifiek staat aangegeven, raden wij een universele ontkalker aan. De werking van alle universele ontkalkers is hetzelfde. Zo spoel je de vloeibare ontkalker met water in het waterreservoir. Let er wel op dat de verhoudingen verschillen. Zo is het ene waterreservoir groter dan het andere.
Stap 2: loop het ontkalkingsproces door
Schenk 1 à 2 kopjes met het ontkalkingsmiddel en dezelfde hoeveelheid water in het waterreservoir. Zet je filter koffiezetapparaat aan en laat de machine helemaal doorlopen totdat de machine is uitgedruppeld. Gooi de kan met het ontkalkingsmiddel en water leeg. Herhaal dit proces hierna nog 2 keer, alleen dan met water. Hierdoor weet je dat alle restjes van het ontkalkingsmiddel zijn weggespoeld. Zo kan jouw machine er weer 100 zetbeurten tegenaan.
Stap 3: maak de losse delen met de hand schoon
Het is niet alleen belangrijk dat je de leidingen ontkalkt, maar ook dat je de losse onderdelen regelmatig schoonmaakt. Denk aan de koffiekan en de filterhouder. Was deze onderdelen met de hand af. Om je koffiezetapparaat blinkend schoon te houden, maak je de buitenkanten schoon met een doekje. Ook als jouw apparaat over een warmhoudplaat beschikt. Deze reinig je eenvoudig met een natte doek.