Waar let je op bij het kiezen van een processor?
1. Welke socket heb je nodig?
Een processor plaats je in de daarvoor bestemde socket op het moederbord. Aangezien de technologie voor processoren steeds verandert, krijgen nieuwe processoren (vaak) een andere afmeting. Het is dus van belang om na te gaan welk type socket je moederbord heeft, zodat je de juiste processor aanschaft die ook past op je moederbord. De indeling is te maken op basis van het merk processor en het type socket op het moederbord.
Recente AMD processoren gebruiken de volgende sockets: AM1, FM1, FM2, FM2+, AM3, AM3+ en AM4. Intel heeft gekozen voor benamingen op basis van het aantal pinnen op de processor: 1155, 2011, 2066 en bij de huidige processoren 1151.
2. Wat bepaalt de snelheid van een processor?
De snelheid van je PC wordt grotendeels bepaald door de processor. De kloksnelheid van een processor wordt gemeten in Gigahertz (GHz). Verder bepalen het aantal processorkernen en het tijdelijk geheugen (cache) hoe snel processen worden uitgevoerd door je PC. Processoren worden tegenwoordig voorzien van meerdere kernen (cores). Iedere kern fungeert als het ware als een aparte processor. Hoe meer kernen, hoe beter. Het tijdelijk geheugen, ook wel cache genoemd, is het buffer-geheugen van de processor. Hoe hoger de cache, hoe beter. Des te zwaarder je een PC wil belasten, des te meer GHz, cache en cores je nodig hebt.
3. Heb je een aparte videokaart nodig?
De huidige processoren van AMD en Intel zijn vaak ook voorzien van een grafische chip. Een grafische chip zorgt voor de verwerking van alle video processen. Speel je geen zware games of ben je niet met videobewerking bezig, dan is de grafische chip op een processor voldoende. Wil je meer kracht en snelheid voor games of videobewerking, dan is een losse videokaart een betere oplossing.
4. Wat heb je nog meer nodig?
Met een processor alleen heb je nog geen PC. De processor plaats je op een moederbord, de koeler zorgt voor voldoende airflow, de voeding (PSU) heb je nodig zodat alle onderdelen stroom ontvangen en alle componenten plaats je in een behuizing.
Moederbord
Kies de juiste socket bij je processor, zodat deze past op het moederbord. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende afmetingen, zoals ATX, micro-ATX, Mini-ITX. De afmeting bepaalt hoeveel en welke componenten je kan plaatsen op het moederbord, denk hierbij aan RAM-geheugen, videokaarten en harde schijven. De afmeting bepaalt ook welke behuizing je kan gebruiken en de hoeveelheid aansluitingen, zoals usb, DVI, HDMI en SATA.
Voeding
Zonder voeding kunnen alle componenten niet werken. Het wattage bepaald hoeveel componenten tegelijk van stroom kunnen worden voorzien. Componenten hebben geen constant verbruik, houd daarom rekening met het maximale verbruik van alle componenten. Heb je een basis opstelling, dan is 400 Watt voldoende, terwijl je met een zware opstelling (zware videokaart en processor) minimaal 650 Watt nodig hebt.
Processorkoeler
Bij een processor ontvang je in de meeste gevallen een standaard koeler. Deze is voldoende voor standaard opstellingen, waarbij je niet aan de slag gaat met het overklokken van de processor. Ben je dit wel van plan of wil je zeker zijn van een goed gekoelde processor, dan is een koeler aanbevolen. Let bij je keuze op de geschikte socket, deze dient overeen te komen met de socket van je processor.
Behuizing
Heb je alle componenten uitgekozen dan is de behuizing de verzamelplaats. Een behuizing zorgt voor een juiste airflow, zodat er voldoende warmte wordt afgevoerd. Bij de keuze voor een behuizing dien je te letten op de grootte van je moederbord, zodat deze past. Daarnaast is de behuizing bepalend voor de ruimte die je nog hebt voor overige componenten zoals videokaarten.
Overige componenten
Naast de genoemde componenten zijn er nog meer onderdelen die op een moederbord passen. Een harde schijf of SSD, een geluidskaart voor betere audio, RAM-geheugen, PCI-express kaarten voor wifi of nog meer aansluitingen, DVD/Bluray branders en de nodige kabels voor alle randapparatuur en interne aansluiting op een moederbord.