Dit moet je weten over HDR
Wat is HDR?
HDR staat voor High Dynamic Range. HDR beelden zijn van een betere kwaliteit dan 'standaard' SDR beelden. Dat komt doordat HDR beeld in een bepaald HDR formaat wordt bewerkt en geproduceerd, waardoor het meer informatie bevat. Deze informatie resulteert in kleurrijker en meer realistisch beeld. Vergelijk het met een doos potloden. HDR heeft meer verschillende potloden om een plaatje in te kleuren dan SDR. Wil je films, series of games in HDR zien, dan moet je tv dit ondersteunen. Daar komen we straks op terug.
SDR en HDR
Standard Dynamic Range (SDR)
SDR is een beeldtechnologie die een beperkt bereik aan helderheid en kleuren heeft. Dit zorgt voor beelden met minder contrast en details in donkere of heldere delen. Het is geschikt voor oudere schermen en wordt vaak gebruikt in traditionele tv-programma's en video’s. SDR heeft een goede beeldkwaliteit, maar mist de levendigheid van modernere technologieën.
High Dynamic Range (HDR)
HDR biedt een breder bereik aan kleuren en helderheid, waardoor beelden realistischer en levendiger lijken. Met HDR zie je meer details in zowel donkere als heldere delen van een scène. Deze technologie wordt ondersteund door moderne tv's en streamingdiensten. HDR maakt films en games visueel indrukwekkender dan SDR.
De voordelen van HDR
De voordelen van HDR zitten hem in contrast en kleurbereik. Het grotere contrast zegt zoveel als hoe licht en hoe donker de beelden kunnen worden. HDR beelden hebben een groter lichtbereik dan SDR content. Hetzelfde geldt voor het kleurbereik. In HDR beelden zie je meer subtiele kleurverschillen. Zo zie je bijvoorbeeld alle details in een nachtelijke scène, maar geniet je even goed van kleurrijke beelden van een tropisch regenwoud in daglicht. Kortom, wat je met HDR ziet ligt dichterbij de realiteit dan wat je met SDR beelden ziet.
Welke tv heb je nodig om HDR beelden te kijken?
Om HDR beelden te kijken, moet een televisie ook HDR ondersteunen. Tegenwoordig is dit bij de meeste tv's het geval, maar er zit nogal wat verschil tussen bepaalde modellen. Zo komt HDR het best tot zijn recht op een tv met een kleurdiepte van 10 bit. Doordat zo'n tv 1 miljard kleuren toont, ten opzichte van 17 miljoen op een 8 bit tv, zie je veel meer kleurnuances. Daarnaast geniet je van dieper zwart op een OLED tv of een tv met mini-led of full array local dimming.
HDR formaten
Er bestaan inmiddels verschillende HDR formaten, zoals HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG. Elk formaat heeft bepaalde eigenschappen en wordt door bepaalde bronnen ondersteund. HDR content is op veel plekken beschikbaar, zoals Blu-Ray, maar ook via streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en Dinsey+. Ook meerdere games voor Xbox en Playstation zijn in HDR verkrijgbaar. Een hdmi 2.0b kabel ondersteunt HDR10 en HLG. Als je beelden met HDR10+ of Dolby Vision wil bekijken, gebruik je een hdmi 2.1 kabel.
Kom langs in een van onze winkels en ervaar het met je eigen ogen
Denk je erover na om een televisie te kopen, maar wil je deze eerst in het echt zien? Kom dan langs in een van onze winkels. Hier kun je een groot tv aanbod bekijken, aanraken en vergelijken. Als je extra advies nodig hebt, staan onze specialisten voor je klaar.