Hoe kies je een haakse slijper?
Haakse slijper kiezen
Welke haakse slijper het beste bij jou past, hangt af van jouw gebruik. Vraag jezelf het volgende af:
- Welk formaat slijpschijf heb je nodig?
- Wil je snoerloos werken?
- Wil je extra comfortabel werken?
- Welk type slijpschijf heb je nodig?
- Wil je extra veilig werken?
Welk formaat slijpschijf heb je nodig?
Er zijn verschillende maten slijpschijven voor haakse slijpers. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van jouw klus. De 3 meest voorkomende diameters zijn 115 millimeter, 125 millimeter en 230 millimeter. Je voert met een 115 en 125 millimeter slijpschijf de meeste klussen in en rondom het huis uit. Wil je grote en/of dikke werkstukken doorslijpen? Kies dan voor een slijpschijf met een diameter van 230 millimeter. Hoe groter de diameter, hoe dieper je slijpt.
Wil je snoerloos werken?
Of je snoerloos of op accu wil werken, hangt af van jouw gebruik. Is er een stopcontact in de buurt? Dan is een haakse slijper op netstroom prima. Let wel goed op de lengte van het snoer, zodat je overal bijkomt. Wil je slijpen op plekken zonder stroom? Kies dan voor een haakse slijper op accu. Een accu raakt wel leeg. Het is dus handig als je een extra accu hebt, zodat je zonder onderbrekingen doorwerkt.
Wil je extra comfortabel werken?
Als je aan de slag gaat met een haakse slijper, wil je zo comfortabel mogelijk werken. Veel haakse slijpers hebben functies die het gebruik prettiger maken. Er zijn bijvoorbeeld haakse slijpers met een slijpkop die draait. Zo werk je zonder problemen in moeilijk bereikbare hoeken. Een verstelbare zijhandgreep is ook handig. Je kiest dan zelf of je het handvat links, rechts of boven op de slijper plaatst.
Welk type slijpschijf heb je nodig?
Welke slijpschijf je nodig hebt, hangt af van het materiaal dat je bewerkt. Zo slijp je met een diamantschijf hard materiaal door, zoals beton en tegels. Voor dakpannen gebruik je een slijpschijf voor steen. Wil je stalen buizen doorslijpen? Dan heb je een slijpschijf voor metaal nodig. Je gebruikt een haakse slijper naast het doorslijpen van materiaal ook voor ontroesten en afbramen. Als je afbraamt, haal je scherpe randen en ruwe stukjes metaal weg. Dit doe je met een afbraamschijf.
Wil je extra veilig werken?
Slijpen of afbramen is niet zonder risico’s. Het is daarom verstandig als je een haakse slijper kiest met extra veiligheidsfuncties. Denk bijvoorbeeld aan een noodstop, zodat de haakse slijper automatisch stopt als er iets klem zit. Of kies een haakse slijper met een schijfrem. De slijpschijf staat dan na het uitschakelen binnen een paar seconden helemaal stil. Ook is het belangrijk dat je een veiligheidsbril, werkhandschoenen en gehoorbescherming draagt. Zo bescherm je jezelf tegen vonken en hard geluid.