Advies over gimbals
Een gimbal kiezen
Voordat je een gimbal koopt, bepaal je jouw gebruikssituatie en wensen. Vraag jezelf het volgende af:
- Zoek je een gimbal voor een camera of smartphone?
- Hoe zwaar is jouw camera of smartphone?
- Hoe bevestig je jouw camera op de gimbal?
- Hoeveel ervaring heb je met gimbals?
Welke gimbal past bij jou?
Een gimbal is het type statiefkop dat je camera stabiliseert. De gimbal houdt de camera altijd recht, ook als het statief zelf beweegt. Dit vermindert trillingen en schokken in je video's. Hierdoor zien je beelden er stabiel en vloeiend uit. De meeste gimbals hebben 3 assen. Deze assen corrigeren horizontale, verticale en draaibewegingen. Bij grote gimbals voor camera's balanceer je deze assen met deze hand. Kies je een kleinere gimbal voor je telefoon, dan balanceert de gimbal zichzelf meestal automatisch.
Hoe zwaar mag je camera of telefoon zijn?
Het maximale draaggewicht van de gimbal geeft aan hoe zwaar jouw camera of telefoon mag zijn. Voor een professionele systeem- of spiegelreflexcamera kies je een gimbal die minstens 3 kilogram draagt. Houd ook rekening met het gewicht van je cameralens en andere accessoires. Gebruik je een kleine camera of compact camera, dan kies je ook uit gimbals met een lager maximaal draaggewicht. Ook voor een smartphone gimbal controleer je altijd het gewicht van je smartphone. Reken ook het gewicht van je telefoonhoesje mee.
Hoe bevestig je jouw camera op de gimbal?
De meeste gimbals werken met een 1/4 en 3/8 inch schroefaansluiting. Dit is de standaard aansluiting voor statieven. Controleer aan de onderkant van je camera of jouw toestel deze schroefaansluiting heeft. Als je een camera met een zware of lange lens gebruikt, let er dan op dat de gimbal ook lensondersteuning biedt. Sommige gimbals hebben een lensmontageklem voor langere lenzen. Zo blijft jouw set in balans. Als je een smartphone gebruikt, bevestig je hem met de klemmen op de gimbal. Kijk goed of jouw smartphone tussen de klemmen past.
Hoeveel ervaring heb je met gimbals?
Een gimbal besturen is in het begin lastig. Met wat oefening leer je de gimbal snel kennen. Je maakt zo steeds makkelijker vloeiende video's. Als je weinig ervaring hebt, kies je een gimbal met automatische opnamemodi. Zo hebben sommige gimbals een functie waarbij de gimbal automatisch het onderwerp volgt. Veel gimbals kunnen ook automatisch draaien of heen en weer bewegen. De meeste gimbals hebben een app waarmee je hem op afstand bestuurt.