Wat heb je nodig om een gaming streamer te worden?
1. Maak een Twitch of YouTube kanaal aan
Vroeger waren alleen de beste gamers ter wereld bekend bij het grote publiek. Tegenwoordig kan iedereen met een YouTube of een Twitch account zijn virtuele kunsten aan de rest van de gamingwereld laten zien. Dit kan je eigenlijk op 2 manieren aanpakken: livestreamen of game video's maken.
Livestreamen vs kanaalvideo's
Livestreamen
Geschikt voor beginnende streamers
De makkelijkste vorm van streamen is de live stream. Mensen kijken direct met je mee wanneer jij een 360 no-scope uitvoert. Je verbindt je pc of console met je YouTube of Twitch account. De beelden worden, tenzij je een game capture of speciale software gebruikt, niet opgenomen. Zo kijken je vrienden makkelijk met je mee tijdens het gamen.
Kanaalvideo's
Geschikt voor gevorderde streamers
Naast livestreams op YouTube en Twitch houden streamers ook vaak een YouTube account bij. Hierdoor kunnen jouw kijkers de leukste en grappigste clips terugkijken in de vorm van een video. Ook breek je 8 uur aan livestream opnames op in brokken van 15 á 20 minuten. Het maken van zo'n video kost tijd en je hebt speciale video editing software nodig.
2. Speel op een krachtige pc
Games spelen en livestreamen op dezelfde pc is een zware taak. Je hebt daarom een krachtige pc nodig zodat alles soepel werkt. Zo heb je geen problemen met je verbinding naar Twitch of YouTube en hapert je gameplay niet. Zorg dus voor een pc met een krachtige videokaart, genoeg geheugen en genoeg opslagruimte voor je beeldmateriaal. Hapert de game alleen terwijl je streamt? Dan heeft vaak alleen je videokaart een upgrade nodig.
3. Kies een game capture
Een game capture heeft 2 functies. De eerste functie is dat je game beelden op je console vastlegt en die naar je pc stuurt. Hierdoor stream je jouw game beelden via een externe software op je pc naar Twitch of Youtube. Zo zit je niet vast aan alleen pc games. Voor externe software kies je bijvoorbeeld tussen OBS, Streamlabs OBS en XSplit. Deze download je via hun eigen website. De tweede functie is dat je ook opnames maakt van de game beelden. Hierdoor bewerk je makkelijk je opgenomen stream voor clips en video's op YouTube. Ook gebruik je beeld en geluid los van elkaar, wat helemaal handig is voor video editing.
4. Haal je games in huis
Je hebt natuurlijk gameplay nodig voor je stream. De meeste streamers spelen vaak één populaire game maar er zijn ook variety streamers die meerdere games spelen. Kijk op Twitch en YouTube naar streamers die jouw favoriete games spelen en bereken voor jezelf hoeveel kijkers er ongeveer zijn. Op die manier weet je precies of je die game moet streamen op je eigen kanaal.
5. Maak je streaming setup compleet
Naast het streamen van je gameplay, maak je jouw stream aantrekkelijker door het toevoegen van accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een gaming headset met microfoon of een streaming microfoon. Zo ben je altijd goed verstaanbaar voor je kijkers en game je makkelijk met vrienden. Verder voeg je een webcam toe aan je setup, waardoor je kijkers ook genieten van je gezichtsuitdrukkingen. Ook maakt dit de stream een stuk persoonlijker.
6. Gebruik een stream deck
De populairste streamers gebruiken vette overlays, achtergronden en andere interactieve elementen in hun streams. En met één druk op de knop veranderen ze hun scherm. Dit doen ze met een Stream Deck. Een doosje met verschillende knopjes met lcd schermpjes. Achter deze knoppen hang je de functies van je stream, zoals de gifjes die in beeld komen, overlays of soundboards en bijvoorbeeld je Be Right Back scherm. Door deze knoppen met verschillende functies heb je jouw stream tijdens het spelen onder controle.
Tips van onze YouTubers
Tot slot hebben we onze streamende Coolblue'ers gevraagd om enkele tips aan je mee te geven:
- Houd je aan een schema: of je nu livestreamt of video's uploadt, zorg dat mensen precies weten waar ze je content vinden en wanneer je nieuwe content online zet. Hierdoor komen mensen terug en bouw je sneller een vast publiek op.
- Zoek de interactie op: veel succesvolle streamers praten met hun kijkers. Voer een babbeltje of beantwoord vragen via de chat van je stream of via sociale media als Twitter.
- Varieer je content: probeer elke stream iets nieuws zodat je niet altijd dezelfde content laat zien. Stream nieuwe games, houd een wedstrijd of winactie en zorg een keer voor een serieuze video (of juist niet).
- Geef niet op: in het begin trek je natuurlijk geen volle chatrooms en heb je slechts een handjevol kijkers. Laat je niet demotiveren en vergeet niet dat het belangrijk is dat mensen zien dat je content maken leuk vindt.