Welke accessoires gebruik je op een foodprocessor?
Snijmes: voor hakken en mixen
- Functie: hakken, mixen
- Bijvoorbeeld geschikt voor: broccoli snijden, (kant en klare) pannenkoekenmix
Het snijmes van de foodprocessor gebruik je voor grof hakwerk, bijvoorbeeld voor grote stukken broccoli. Met dit opzetstuk mix je ook iets dikker beslag, zoals kant en klare pannenkoekenmix of een mengsel met veel boter en suiker.
Kneedmes: voor kneden
- Functie: kneden
- Bijvoorbeeld geschikt voor: taart-, brood- of pizzadeeg
Voor dik (gist)deeg gebruik je bij voorkeur het kneedmes, ook wel deegmes genoemd. Dit accessoire is iets breder dan het reguliere snijmes. Hierdoor rekt het dikke deeg in de mengkom tijdens het kneden een beetje mee. Dit is vergelijkbaar met de uitrolbeweging die je anders met je handen of met de deegroller maakt. Wil je regelmatig zwaar deeg kneden? Dan gebruik je het beste een keukenmixer.
Klopper: voor kloppen
- Functie: kloppen
- Bijvoorbeeld geschikt voor: eiwit, slagroom
Met de klopper klop je lucht in eiwitten en room. Zo maak je zelf schuimpjes of slagroom. Hoe dit opzetstuk voor je foodprocessor eruitziet verschilt per merk, maar ze werken allemaal hetzelfde. Wil je regelmatig eiwit of slagroom kloppen? Gebruik dan een keukenmixer.
Snij- en raspschijven: voor snijden en raspen
- Functie: snijden en raspen
- Bijvoorbeeld geschikt voor: plakjes komkommer, wortelrasp
Voor het fijnere snij- en raspwerk gebruik je de snij- en raspschijven op je foodprocessor. Denk aan wortelrasp, juliennereepjes komkommer en geraspte Parmezaanse kaas. Er bestaan veel verschillende schijven voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor het maken van verse frieten.
Hakmolen opzetstuk: voor hakken
- Functie: hakken
- Bijvoorbeeld geschikt voor: salsa, notenpasta
Wil je een verse dip maken of kruiden vermalen? Gebruik dan het hakmolen opzetstuk. Stop je ingrediënten in de mengkom, laat de foodprocessor een aantal keer pulseren en je zet je salsadip direct op tafel. Ook voor het vermalen van noten en het snipperen van een uitje is dit opzetstuk vanwege zijn compacte mengkom heel geschikt.
Blender opzetstuk: voor dik sap maken
- Functie: pureren en dik sap maken
- Bijvoorbeeld geschikt voor: soep, smoothies en milkshake
Voor het pureren van fruit en groenten voor smoothies gebruik je het blender opzetstuk. De kan is handig voor het verwerken van vloeistoffen. Met het handvat schenk je de smoothie meteen in een glas. Is de kan hittebestendig, dan gebruik je dit opzetstuk ook voor het pureren van soep. Bij sommige merken bevestig je geen blender opzetstuk, maar een speciale schijf in de mengkom van de foodprocessor. Die werkt hetzelfde, op het schenkgemak na.
Sapcentrifuge opzetstuk: voor dun sap maken
- Functie: dun sap maken
- Bijvoorbeeld geschikt voor: appelsap en wortelsap
Tover je foodprocessor om in een sapcentrifuge met het sapcentrifuge opzetstuk. Hiermee maak je dunne sappen zonder vruchtvlees, bijvoorbeeld wortelsap of appelsap. Gebruik de vulopening aan de bovenkant van het opzetstuk om je ingrediënten één voor één uit te persen.
Citruspers opzetstuk: voor dun sap maken
- Functie: dun sap maken
- Bijvoorbeeld geschikt voor: sinaasappelsap
Wil je elke ochtend een glaasje verse jus? Gebruik dan het citruspers opzetstuk. De perskegel roteert automatisch wanneer je er een halve sinaasappel tegenaan duwt. Zo hoef je zelf geen kracht te gebruiken.