Hoe kan je het best ergonomisch werken?
De juiste lichaamshouding achter je bureau
Zittend werken
Voor de ideale zithouding is het belangrijk dat je de rugleuning en zitting van je bureaustoel goed instelt. Je onderrug wordt ondersteund voor een rechte rug. Zorgt dat je op de juiste hoogte zit, waarbij je knieën in een hoek van 90-100 graden staan en je voeten ontspannen op de grond rusten. Stel je armleuningen zo in, dat de hoek van je elleboog minimaal 90 graden bedraagt. Als het goed is dan sluiten je armleuningen aan op de tafel.
Staand werken
Wanneer je uren achterelkaar aan een bureau zit, is het van belang dat je niet constant dezelfde houding aanneemt. Dit is slecht voor je doorbloeding en leidt tot stijfheid en klachten. Met een zit-sta werkstation werk jij achter elk bureau staand. Er wordt aangeraden om tijdens een werkdag van 8 uur, 2,5 uur staand te werken. Wenselijk is om niet langer dan 30 minuten achter elkaar staand te werken om teveel druk op de onderrug te voorkomen.
Ergonomische stoelen en bureau's
Ergonomische bureaus
Werken achter een bureau vereist een goede werkhouding. Bij ergonomisch verantwoorde bureaus is de verstelbaarheid een belangrijke eigenschap. De basismodellen zijn handmatig in hoogte verstelbaar, zodat het bureau op je ideale werkhoogte staat. Er zijn ook bureaus waarmee je de hoogte verstelt met een handslinger. Dit is handig wanneer er ook andere gebruikers aan dit bureau werken. Een zit-sta bureau zorgt voor het beste comfort. Je schakelt makkelijk tussen zittend en staand werken, zodat je nog productiever en gezonder werkt.
Ergonomische bureaustoelen
Eetkamerstoelen zijn vaak niet geschikt om urenlang op te zitten. Om optimaal achter een bureau te werken, heb je een verstelbare bureaustoel nodig. Er zijn verschillende soorten bureaustoelen. Zo pas je bij de basismodellen vooral de armleggers en hoogte van het zitvlak aan. Topmodellen hebben zelfs mechanismen die jou altijd in een actieve en gezonde houding houden. Op die manier werk je op een ergonomische manier en blijven lichamelijke klachten zoveel mogelijk buiten de deur.
Ergonomisch werken op jouw laptop
Als jij voornamelijk op een laptop werkt, is het belangrijk om dat zo ergonomisch mogelijk te doen. Zorg ervoor dat je niet een hele werkdag voorovergebogen zit om het scherm van je laptop te zien. Hiervoor gebruik je het best een laptopstandaard en een los toetsenbord en losse muis. Je gebruikt de laptopstandaard om het scherm van jouw laptop op ooghoogte te plaatsen, zo heb je tijdens het werken een comfortabele houding.
Zorg voor ergonomische randapparatuur
Polssteun
De meeste standaard toetsenborden zijn niet voorzien van een polssteun. Een losse polssteun is dan een voordelige oplossing om de knik van je polsen te verminderen. Kies voor een verstelbare polssteun om hem in de goede hoogte te zetten. Zo ontlast je jouw polsen en typ je uren achterelkaar door, zonder klachten te krijgen.
Voetensteun
Een voetensteun biedt een verhoging voor je voeten en benen, waardoor je uren lang doorwerkt zonder klachten te krijgen. Een goede voetensteun voorkomt dat je benen hangen en draagt daardoor bij aan een betere werkhouding. Kantel de voetensteun tot je hem in de juiste hoek hebt, hierdoor optimaliseer je je zithouding.
Monitorarm
Een monitorarm komt van pas als jouw monitor niet of beperkt in hoogte verstelbaar is. Zo krijg je de monitor op de juiste kijkhoogte. Kies voor een monitorbeugel met meerdere armen, waardoor je met 2 schermen werkt. Bijkomend voordeel van een monitorarm is dat je meer ruimte op je bureau overhoudt, doordat je de schermen laat zweven.
In hoogte verstelbare monitoren
Door je monitor goed af te stellen, is de kans kleiner dat je last van je nek of rug krijgt. Kantel je monitor(en) of draai het scherm voor extra comfort. Zorgt daarbij dat de bovenrand van de monitor ongeveer op ooghoogte zit.Werk je met 2 schermen naast elkaar? Het voordeel hiervan is dat je minder hoeft te schakelen tussen vensters, wat beter is voor je handen en polsen. Zet de monitoren recht voor je, op armlengte afstand, met de schermen naar binnen gedraaid.
Ergonomisch toetsenbord
Er bestaat speciale randapparatuur om klachten aan je polsen en handen te voorkomen. Als je de hele dag door gebruik maakt van een toetsenbord, is het belangrijk dat je je handen en polsen zo min mogelijk belast. Kies daarom voor een ergonomisch toetsenbord. Een golvend of gesplitst ontwerp verstel je horizontaal of verticaal. Zo pas je het toetsenbord aan op jouw ideale werkhouding en beperk je de kans op klachten aan je handen en polsen.
Ergonomische muizen
Een ergonomische muis vermindert de kans op klachten aan je handen en polsen en kan bestaande klachten inperken. Ze hebben een afwijkende vorm die bedoeld is om de druk op je polsen en spieren te verminderen. De bediening van de muis is ook anders. Met een verticale muis beweeg je je hele arm, in plaats van alleen je polsen. Met een trackball muis gebruik je enkel je duim om de cursor te bewegen, waardoor je arm stil blijft liggen.
Algemene tips
Naast de juiste apparatuur speel je zelf ook een belangrijke rol in het voorkomen van klachten. Door bijvoorbeeld regelmatig op te staan van je werkplek en een rondje te gaan lopen, bevorder je de bloedsomloop en verminder je de druk op spieren en pezen. Tot slot is het belangrijk om ‘s avonds je toetsenbord en muis even te laten staan. Zo krijgen je polsen en armen even rust en ga je de volgende dag weer fris aan het werk.
Verzorg een thuiswerkplek voor je medewerkers
Hoe zorg jij er als werkgever voor dat je medewerkers een goede en ergonomische thuiswerkplek hebben? Met de Coolblue Thuiswerkwinkel is de werkplek van jouw medewerkers zo ingericht. Je krijgt een afgeschermd en gepersonaliseerd thuiswerkportaal en alle producten, van kantoormeubilair tot monitoren zijn op voorraad en worden de volgende dag gratis bezorgd. Je medewerkers bestellen zelf de producten en jij krijgt maandelijks één overzichtelijke factuur.
Vraag vandaag nog een demo aan of ontdek de mogelijkheden.