Wat is DLNA en hoe werkt het?
Wat is DLNA?
Zoals gezegd, is DLNA een afkorting voor 'Digital Living Network Alliance'. Deze standaard voor digitale apparaten geeft aan of een 'digitale samenwerking' mogelijk is, waardoor je devices met elkaar in verbinding staan. Een van de meest voorkomende functie van DLNA is het streamen van mediabestanden via je NAS, naar bijvoorbeeld je smart tv. Uiteraard moeten je apparaten DLNA gecertificeerd zijn. Nu is dit vandaag de dag bijna altijd wel het geval, maar raadpleeg voor de zekerheid de handleiding van je apparaat. Wanneer je apparaat geen DLNA ondersteuning heeft, werken de apparaten niet samen.
Hoe werkt DLNA?
DLNA is dus geen software, maar een communicatiemethode voor smart apparaten. De content op je NAS wordt als het ware een mediaserver, waar ieder aangesloten apparaat toegang tot heeft. Dit doe je in de gedeelde map, waarvan we je onderaan uitleggen hoe je deze aanmaakt.. Open de app op je smartphone, de ingebouwde mediaspeler van je smart tv of de DLNA receiver voor je speakers, selecteer de map en kies wat je wilt bekijken of luisteren. Onthoud wel dat je apparaten over DLNA moeten beschikken en dat je internetverbinding stabiel moet zijn. Wanneer je veel apparaten op het netwerk aansluit, belast je de snelheid zwaarder en verloopt de samenwerking trager door de vele taken.
Welke apparaten werken met DLNA?
Zoals gezegd zijn een smart televisie en een NAS voorbeelden van apparaten die met DLNA werken. Maar, er zijn nog meer apparaten die deze methode gebruiken voor een draadloze samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone of tablet, waar je DLNA via een app gebruikt. Of een DLNA receiver voor je speakers, waarmee je muziek en geluid draadloos naar je speakers stuurt. Om zeker te weten of je apparaat werkt met DLNA, zoek je op in de specificaties of hij DLNA-gecertificeerd is. Denk aan:
- Smartphones (Android en iOS)
- Tablets (Android en iOS)
- Computer (Desktop en laptop)
- Game consoles
- NAS
- Audiostreamers
- Chromecast
Maak een mediaserver van je NAS
Met DLNA maak je een mediaserver van je NAS, zeker wanneer je deze als centrale opslag in je thuisnetwerk gebruikt. Schakel DLNA in op je NAS via het configuratiesysteem en stream zonder extra aansluitingen al je foto's, video's, films, muziek en andere media via het wifi netwerk naar aangesloten apparaten. Zo maak je van een NAS een Digital Media Server, of DMS genoemd. Houd wel goed in de gaten welke apparaten op je wifi netwerk aan zijn gesloten. Zorg daarom voor een goede beveiliging of versleuteling van de bestanden op je NAS.
Welke soorten DLNA zijn er?
Wanneer een apparaat DLNA ondersteunt, betekent het ook dat er een extra functie ontstaat. Zoals gezegd heb je bij een NAS de mogelijkheid om een mediaserver op te zetten, waar iedereen gebruik van maakt via het wifi netwerk. Alle andere soorten zijn:
- Een Digital Media Player (DMP) speelt media af, maar bewaart deze niet. Denk bijvoorbeeld aan een smart televisie of Chromecast.
- Een Digital Media Renderer (DMR) is hetzelfde als een DMP, maar zijn zichtbaar voor Digital Media Controllers voor het afspelen van content. Denk aan een receiver.
- Een Digital Media Controller (DMC) zendt content vanaf een server naar een renderer en werkt als een tussenschakel. Bijvoorbeeld een wifi beveiligingscamera.
- Een Digital Media Printer (DMPr) is een printer die aangesloten is op het wifi netwerk, waardoor je meteen je favoriete foto's of afbeeldingen afdrukt.