Advies over dampkappen
Bekijk onze top 5 artikelen
Wandschouw dampkap
Een wandschouw dampkap wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest standaard uitvoering loopt schuin af naar boven. Daarnaast heb je modellen die bovenop plat zijn. Als laatste heb je diagonale modellen. Diagonale modellen zijn aan de voorkant hoger dan aan de achterkant, waardoor je meer hoofdruimte hebt.
Geïntegreerde dampkap
Een geïntegreerde dampkap hangt tussen twee bovenkastjes. Je voorziet hem van een keukenpaneel zodat hij één wordt met je keuken. Een geïntegreerde dampkap zie je niet, totdat je hem wilt gebruiken en open trekt. Wanneer je klaar bent klap je het frontpaneel terug en zie je niets meer van de dampkap.
Onderbouw dampkap
Onderbouw dampkappen zijn vergelijkbaar met wandschouw dampkappen, alleen dan zonder schouw en vaak wat minder krachtig. Dit klassieke model dampkap hang je onder een bovenkastje of monteer je aan de wand. Plaats je een onderbouw dampkap onder een keukenkastje, dan kan de lucht via een afvoerbuis door het kastje naar buiten.
Telescopische dampkap
Een telescopische dampkap werk je netjes weg in je keukenkastje en zie je alleen tijdens het koken. Het uitschuifbare scherm steekt uit onder je keukenkast en vangt alle kookdampen op. Wanneer je niet kookt, zit het scherm verstopt en gaat het mooi op in de rest van je keukendesign. Het is belangrijk dat je de nismaten opmeet van het keukenkastje waarin je de kap plaatst.
Plafond dampkap
Een plafond dampkap bevestig je in het plafond, boven je kookeiland. Het voordeel hiervan is dat de wasemkap niet in het zicht hangt en je je hoofd niet stoot. Dit type dampkap is erg krachtig en geschikt voor gebruik in grote, open keukens.
Inbouw dampkap
Wil je zo min mogelijk van je dampkap zien? Kies dan voor een inbouw dampkap. Inbouw dampkappen worden netjes weggewerkt in een keukenkast. De motor van het apparaat bevindt zich ook in de kast. De afmetingen van een inbouw dampkap variëren van 53 tot 90 centimeter breed.
Eiland dampkap
Eiland dampkappen worden boven een kookeiland geplaatst. Eiland dampkappen zijn aan alle kanten netjes afgewerkt en worden aan het plafond gemonteerd. In plaats van een eiland kap kun je ook voor een plafond dampkap kiezen. Deze wordt in het plafond geplaatst en helemaal weggewerkt.
Afzuigsystemen
Er zijn 3 soorten afzuigsystemen. Welke jij nodig hebt hangt af van de situatie bij jou thuis. Wanneer je een afvoer naar buiten hebt, kies je voor een dampkap die geschikt is om aangesloten te worden op een luchtafvoer. Wanneer je geen afvoer naar buiten hebt kies dan voor een recirculatiesysteem. Het is ook mogelijk dat je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wanneer dat het geval is heb je een dampkap zonder motor nodig.
Afzuigcapaciteit
De afzuigcapaciteit is het maximale vermogen van de dampkap en wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. De capaciteit betekent hoeveel en hoe snel de dampkap lucht uit je keuken zuigt. Er is een handige berekening waarmee je bepaalt hoeveel afzuigcapaciteit een dampkap moet hebben voor jouw keuken. Heb je een open keuken? Dan is het belangrijk dat je voor een hoge afzuigcapaciteit gaat om je keuken weer fris te laten ruiken.
Energieverbruik
Een energiezuinige dampkap verbruikt minder energie en dit zie je terug in je jaarlijkse energiekosten. Gedurende de levensduur van de dampkap bespaar je een mooi bedrag wanneer je kiest voor een energiezuinig model. Over een levensduur van 10 jaar kan de besparing oplopen tot wel € 240,-. We praten over een energiezuinige dampkap vanaf energieklasse A+. De energieklasse van een dampkap vind je op het energielabel.
Installatie
Het installeren van een dampkap is een ingewikkelde klus. Zorg er daarom altijd voor dat je goed de handleiding doorleest. Teken altijd de hartlijn op de muur, zodat je weet dat de dampkap recht boven de kookplaat hangt. Meet altijd meerdere keren na voor je gaat boren. Volg tijdens de installatie de handleiding stap voor stap.
Gebruik en onderhoud
Wil je iets leuks met je dampkap? Kies dan voor een toffe functie, zoals een dampkap die op de juiste sterkte afzuigt dankzij een connectie met de kookplaat. Of een signaal wanneer je de vetfilters moet reinigen. Om ervoor te zorgen dat een dampkap goed blijft afzuigen, is het belangrijk dat je de filters goed schoon houdt.