Hoe stel je jouw boormachine in?
Hoe stel ik mijn schroefboormachine in?
Voor je begint met klussen, moet je de schroefboormachine instellen. We leggen hier uit hoe je dit doet.
Stap 1. Koppel de opgeladen accu aan de schroefboormachine.
Stap 2. Stel de juiste mechanische versnelling in.
Stap 3. Stel de koppelstand in.
Standaard functies
Heb je een accu boormachine? Dan bevestig je eerst de opgeladen accu. Vervolgens zet je met de aan- en uitknop het draai- of klopmechanisme van de boor aan. Vaak bouwt de snelheid langzaam op, zodat je het toerental goed onder controle houdt. Een andere standaard functie op een boormachine is de linksom/rechtsom-schakelaar. Rechtsom gebruik je voor boren en schroeven, maar wanneer een schroef weer los moet, draai je linksom.
Mechanische versnelling
De mechanische versnelling vind je op steeds meer (accu)boormachines. Met de schuifknop hiervoor zet je de boor ofwel op de schroefstand (stand 1) ofwel op de boorstand (stand 2). Zonder een mechanische versnelling boor je snel te hard om te schroeven en te langzaam om te boren. Wanneer een boormachine 2 versnellingen heeft, wordt het toerental ook 2 keer aangeduid: 1 keer voor de lagere stand (toerental laag) en 1 keer voor de hogere stand (toerental hoog). Heel soms vind je meer dan 2 versnellingen op een boormachine. In deze gevallen heb je nog meer controle over de snelheid van de machine.
Koppelstanden
Bij een accu- of schroefboormachine heb je koppelstanden tot je beschikking. Deze stel je in met de draaiende ring met cijfers achter de boorkop. Iedere stand correspondeert met een koppel uitgedrukt in newtonmeter (Nm). Dit koppel staat voor de kracht waarmee je schroeft. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger, sneller en dieper je schroeft. Bij hardhout erg handig, maar schroef je in een gipsplaat, dan wil je juist een wat lager koppel zodat je niet door de plaat heen schroeft. Aan het eind van de draairing vind je meestal een boorstand die je - je raadt het al - enkel gebruikt bij boren.
Klop-, hamer- of breekfunctie
Klopboormachines, boorhamers en combihamers zijn uitgerust met een knop voor de verschillende functies. Zo boor je met een klopboormachine zonder de klopfunctie gewoon in hout, metaal en zacht steen. Zet je de schakelaar om naar de klopfunctie, dan boor je ook in hardere steensoorten. Bij een boor- of combihamer vind je eenzelfde stand, maar dan specifiek voor het hamerboren in beton. Een combihamer is voorzien van een rotatiestop specifiek voor breekwerkzaamheden. Bij het selecteren van de functies klikt de knop waarmee je dat doet vast zodat hij tijdens het werken niet kan verspringen naar een andere functie.