Het verschil tussen Arabica en Robusta bonen
Vergelijk Arabica met Robusta bonen
Arabica | Robusta | |
---|---|---|
Smaaktoon | Verfijnd, zoet of zuur | Stevig, bitter |
Vorm | Ovaal, lichtbruin, groter | Rond, donkerbruin, kleiner |
Caffeïne | Weinig | Veel |
Herkomst | Grote hoogte, rond de evenaar | Lager gelegen gebieden, rond de evenaar |
De smaak
Arabica: zoet en fris
De meest gedronken koffieboon is de Arabica koffieboon. Deze koffiebonen zijn aromatisch van smaak en hebben vaak fruitige en bloemige smaaktonen. De koffiebonen neigen eerder naar zoet of zuur dan naar bitter. Zo zoet als karamel en fris als limoen. Veel koffieliefhebbers kiezen voor koffie van 100 procent Arabica door de verfijnde smaak. Het is goed om te weten dat de grond waarop de koffieboon groeit veel invloed heeft op de smaak van de koffie. Zo heeft een Arabica boon uit Brazilië heel andere smaakaccenten dan een Arabica boon uit Ethiopië.
Robusta: bitter en stevig
Robusta, zoals de naam zegt, is robuust van smaak. Deze koffiebonen hebben een ronde en stevige smaak. Zo variëren de smaaktonen van graan- tot houtachtig en smaken de bonen eerder bitter dan zuur. Je vindt bijna nooit koffie van 100 procent Robusta bonen, dit zou veel te bitter smaken. Wel wordt Robusta vaak toegevoegd aan een melange. Het vetgehalte van de boon zorgt voor een mooie cremalaag en Robusta kan net de juiste bitterheid en wat extra cafeïne aan een koffiemelange toevoegen. Ook bij Robusta bonen hangt de smaak sterk af van het land van herkomst.
De vorm
Arabica: ovaal en groot
Een Arabica boon is lichtbruin van kleur en heeft een ovale vorm. Bovendien is hij groter dan een Robusta boon. Voor het branden zijn de koffiebonen donkergroen en een stukje groter.
Robusta: rond en kleiner
Een Robusta boon is donkerbruin van kleur en ronder dan een Arabica boon. Voor het branden hebben de koffiebonen een lichtgroene kleur met een bruin tintje.
Cafeïne
Arabica: weinig cafeïne
In Arabica koffiebonen zit minder cafeïne dan in Robusta koffie. Dit komt doordat Arabica koffiebonen minder weerstand hebben dan Robusta koffiebonen. Arabica groeit op een hoge hoogte en worden door de met de hand geoogst. Dus als je minder met die cafeïne kick hebt, kies dan voor Arabica bonen.
Robusta: veel cafeïne
Omdat de Robusta plant op een lager niveau groeit dan de Arabica heeft de Robusta meer te maken met ongedierte. De plant beschermt zich hiertegen door meer cafeïne aan te maken, bijna 2 keer zoveel als Arabica. Houd daar rekening mee als je minder goed tegen cafeïne kan. Robusta groeit op een lager, vaak vlakke ondergrond, waardoor grote landbouwmachines hier makkelijk kunnen oogsten.
De herkomst van Arabica en Robusta
De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. In de loop der eeuwen experimenteren de inwoners daar steeds meer met koffiebessen. Tegenwoordig verbouwt men koffie in onder andere Centraal en Zuid Amerika, Afrika en Azië, ook wel de Koffiebelt genoemd. Koffieplanten groeien in tropische gebieden, doordat ze veel zonlicht en warmte nodig hebben. Waar koffie groeit, heeft een groot effect op de smaak van de koffie. Tussen continenten, regio’s en zelfs tussen boerderijen. De werelddelen hebben zo hun eigen smaaktonen. Zo smaken de koffies uit Noord-Amerika bloemig en fris en smaken de koffies uit Zuid-Amerika zoet en meer notig.
Koffie teelen
Arabica: groeit hoog
Boeren telen Arabica bonen op grote hoogtes. Ze groeien aan struiken waaraan langwerpige peulen groeien waar de koffiebonen in zitten. De meeste Arabica bonen worden geteeld in streken rond de evenaar. Ze groeien daar op hoogten tussen de 1.000 en 2.000 meter. Hierdoor is de productie kostbaarder en arbeidsintensiever en dat maakt de koffie duurder.
Robusta: groeit laag
Robusta bonen groeien in tegenstelling tot Arabica bonen in lager gelegen gebieden rond de evenaar. Ze groeien als kleine besjes aan grote planten en worden in velden geteeld. Doordat de planten lager groeien zijn ze veel beter bestand tegen hitte, vocht en ziekten. Dit maakt ze makkelijker te telen en dus goedkoper dan Arabica bonen. Een voordeel van Robusta vergeleken met Arabica is dat Robusta planten minder snel ziek worden. Het heeft als het ware een betere weerstand.
Conclusie
Welke boon je kiest, is een kwestie van smaak. Houd je van een zoetzure smaak? Dan kies je simpelweg voor Arabica. Als je voor 100% Arabica koffiebonen gaat, zul je een verfijnde en zoete smaakbeleving hebben. Hoe meer Robusta bonen je aan de Arabicabonen toevoegt, hoe sterker en bitterder je koffie zal smaken. De Robusta boon heeft een bittere smaak en zit daarom vaak in een blend. Zo krijg je een goede cremalaag. Als je veel cafeïne in je koffie wilt, is de Robusta de beste boon voor jou.